Нов скандал с асансьорите - фирми минавали метър с мерките за безопасност

13615
Нов скандал с асансьорите - фирми минавали метър с мерките за безопасност
Снимка: БГНЕС

Ако имаше предпазен щит под кабината, вероятно човекът, който загина след падане през почивните дни в "Гео Милев" в София, щеше да е жив. Освен това кабинната врата по никакъв начин не е трябвало да се отваря. Това заяви Валентин Маринков, председател на Българската асансьорна асоциация.

Асансьорите с полуавтоматични врати са много опасни – никой в бранша не иска да чуе, че такива машини не трябва да се допускат до пазара, добави той пред Нова телевизия, визирайки произведени след 1990 година съоръжения т.е. модерни.

Поддържащата фирма е дошла 10 мин. след аварията с асансьора

Поддържащата фирма е спазила нормативното изискване за реакция до един час. Първият екип на фирмата е дошъл на 10-тата минута, а втория...

В никакъв случай не трябва да се правят опити да се отваря асансьорна врата при засядане, подчерта председателят на ДАМТН Стефан Цанков. Освен това от няколко месеца сме дали предписание асансьорите да имат „предпазен щит” и вече ще спираме машини, които нямат такова нещо.

Съгласно стандарт още от социалистическо време всички асансьори трябва да имат 45 сантиметра щит. От 2005 година е въведен стандарт за щит от 75 сантиметра. Моля, г-н Цанков, махнете саботьорите от вашия технически надзор, обърна се към председателя на ДАМТН друг експерт – Илия Златанов. Цанков призна, че е имало привилигеровани фирми – такива, които само фиктивно, на документи, са слагали асансьори с щит.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com