Нямаше основание да отнемем депутатския статут на Пеевски, казва председателят на КС

2316
Нямаше основание да отнемем депутатския статут на Пеевски, казва председателят на КС
Снимка: БГНЕС

Нито едно от основанията, посочени в чл. 72 в Конституцията, в който се указва точно кога правомощията на народен представител се прекратяват, не е приложимо в случая на Делян Пеевски. Именно заради това г-н Пеевски е народен представител дори и след одобрението на кандидатурата му за ДАНС. Това заяви председателят на Конституционния съд професор Димитър Токушев в интервю за в. „Преса”.

Токушев подчерта, че не Конституционният съд е върнал Пеевски в Народното събрание – той си е бил там, тъй като не е бил освободен. Не става ясно обаче дали проф. Токушев приема положената от Пеевски клетва в пленарна зала за назначението начело на ДАНС като „акт на освобождение от статута на депутат”.

Ето и пълният текст на въпросния член на Конституцията:

Чл. 72. (1) Пълномощията на народния представител се прекратяват предсрочно при:

Димитър Токушев е новият председател на Конституционния съд

Професор Димитър Токушев е новият председател на Конституционния съд, съобщи БГНЕС. На събранието на конституционните съдии днес той по...

1. подаване на оставка пред Народното събрание;

2. влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление, или когато изпълнението на наказанието лишаване от свобода не е отложено;

3. установяване на неизбираемост или несъвместимост;

Изборът на Цацаров се оспорва от съдиите

Конституционният съд трябва да провери президентския указ за назначаването на Сотир Цацаров за главен прокурор на България. Това заяви ...

4. смърт.

Самият Токушев изрично казва, че винаги се е старал Конституционният съд да взема решения в пълен състав и с възможно най-голямо мнозинство. Но „у  нас много често недоволната страна в правен спор е склонна да търси в решението други мотиви, различни от правните”, заяви съдията. Той обаче не коментира с нито една дума обвиненията на докладчика по делото Румен Ненков, че нарочно е бил назначен  от Токушев по делото, за да бъде провалено. Ненков е баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков.

Председателят на КС призна и че може да се направи много за комуникацията между подопечната му институция и медиите. Токушев се извини на чакалите до късно вечерта журналисти пред входа на сградата на съда, които искаха да разберат официално връща ли се Пеевски в парламента или не.

Токушев обаче заяви, че не може да се очаква след всяко решение да се обяснява на пресконференции защо е взето. Всяко решение на съда се мотивира и мотивите заедно с особените мнения и становища се оповестяват на сайта на съда и се обнародват в „Държавен вестник“. Нито един съдия след това не може публично да тълкува решението на съда, защото това крие опасност да бъде променен смисълът му, завърши председателя на КС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com