Няма завишени нива на радиация заради пожара в Чернобил, уверяват от МВР

18238
Няма завишени нива на радиация заради пожара в Чернобил, уверяват от МВР
Снимка: Getty Images / Guliver

Нямат основание слуховете за повишена радиация в България заради пожара в района на украинската атомна централа в Чернобил. Това заяви главен комисар Николай Николов, директор на ГД Пожарна безопасност и защита на населението, пред БНР. 

Не е регистрирана промяна на радиационния фон на територията на страната, съобщиха и от Министерството на вътрешните работи (МВР).

По данни, получени от националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон, на територията на страната не е регистрирана промяна на радиационния фон на територията на страната.

Националният оперативен център на ГД „пожарна безопасност и защита на населението“ получава актуална информация за ситуацията на територията на Украйна.

Към момента няма данни за опасност за живота и здравето на хората на територията на България. МВР съобщи, че в непрекъсната връзка с експерти от Министерството на околната стреда и водите (МОСВ) и Агенцията за ядрено регулиране.

Относно ситуацията Николаев коментира: Първо пожарът не е в централата Чернобил, а е в нейните околности. "Преди два часа пристигна съобщение, че пожарът е локализиран и колегите от Украйна са пристъпили към неговото потушаване. Украйна не съобщава за повишен радиационен фонд", посочи още главният комисар.

Той също цитира информацията, че националната система на България на радиационния гама фон не е алармирала никъде за повишен фон в България. Всички системи на Румъния и Молдова също не съобщават за такава опасност. Европейската система за мониторинг на радиационния гама фонд също не съобщава за подобни проблеми, заяви Николов. 

"Пожарът в близост до Чернобилската атомна електроцентрала в Украйна е опасен за околните региони, заяви по-рано полският експерт от "Грийнпийс" Ян Хаверкамп, цитиран от ТАСС. 

Много опасно е, че всичко се случва в областта на атомната електроцентрала. Ако огънят стигне до там, ще има огромно количество радиация в атмосферата", каза той. По думите му най-сериозен е рискът за Украйна, Русия и Беларус, тъй като те са доста близо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com