Няма риск от ебола в самолета, пътувал от Африка

20938
Няма риск от ебола в самолета, пътувал от Африка
Снимка: БГНЕС

 

Не е установен риск от ебола в самолет Boeing 737, който е  пътувал от Африка за София. Информацията съобщи БГНЕС, позовавайки се на компанията "Луфтханза Техник София".

По-рано днес, от здравното ведомство информираха, че нигерийски самолет идва в България за планов ремонт, но това не крие рискове за предаване на ебола.

Сенегал запечатва границата си с Гвинея заради ебола

Сенегал затваря границата си с Гвинея заради разпространението на смъртоносния вирус ебола. Страната също така забранява достъпа до ней...

"Самолетът беше използван за последен път за превозване на пътници преди три месеца. След това той не е извършвал полети, отчасти защото двигателите му трябваше да бъдат сменени. Като предпазна мярка Луфтханза Техник София се свърза с отговорните власти и обсъди с българското министерство на здравеопазването необходимите стъпки за защита на служителите, които ще работят на самолета в идните две седмици", съобщава компанията.

От там допълват, че  заради периода, в който самолетът е спрян от движение, са били предприети допълнителни специални стъпки за изчистване и дезинфекциране, за да бъде гарантирана пълната безопасност на хората, отговарящи за поддръжката му".

В Нигерия са регистрирани ограничен брой случай (10), вследствие на внос на заболяването от Либерия и не е допуснато масово неконтролирано разпространение на заболяването.

София ще приеме самолет от Нигерия, въпреки че Малта и Финландия са му отказали достъп заради случаите на ебола в африканската държава. Това съобщи в днешния си брой вестник "Сега".

Машината с нигерийски екипаж се очаква да кацне за ремонт до края на седмицата и това създава напрежение сред екпите на "Луфтханза техник - София". Министерствата на транспорта и на здравеопазването са дали "зелена светлина" с аргумента, че няма риск от зараза със смъртоносния вирус, от който в Африка починаха вече 1350 души за 8 месеца. По информация на МЗ в Нигерия са регистрирани само 10 случая. В началото на август организацията "Лекари без граници" предупреди, че заразата може бързо да стигне до Европа.

София ще приеме самолет от държава, в която се разпространява ебола

София ще приеме самолет от Нигерия, въпреки че Малта и Финландия са му отказали достъп заради случаите на ебола в африканската държава...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com