Няма промяна в радиационния фон на страната, увери Шарков

9265
Няма промяна в радиационния фон на страната, увери Шарков
Снимка: БГНЕС

Няма промяна в радиационния фон на страната, както в началото на пожара в Чернобил, така и към момента. Това заяви пред bTV зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. Той изтъкна, че България е част от единна европейска система за отчитане на данните, от която всеки може да се информира какво се случва. Пет институции следят у нас радиационния фон. Няма промяна и във фона в съседните на нас страни.

Непрекъснато се извършват наблюдения на данните и няма никакво основание на паника. Тези хора, които всяват паника, трябва други органи да проверят защо го правят. Българските граждани бяха излъгани в едни далечни години, увери още заместник-здравният министър.

Затвориха детска площадка в Токио заради радиация

Изключително високи нива на радиация са били открити на детска площадка в Токио, съобщиха японските власти, предприели мярката, за да...

Припомняме, че вчера главен комисар Николай Николов, директор на ГД Пожарна безопасност и защита на населението, заяви че нямат основание слуховете за повишена радиация в България заради пожара в района на украинската атомна централа в Чернобил.

Не е регистрирана промяна на радиационния фон на територията на страната, съобщиха и от Министерството на вътрешните работи (МВР). По данни, получени от националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон, на територията на страната не е регистрирана промяна на радиационния фон на територията на страната. Националният оперативен център на ГД „пожарна безопасност и защита на населението“ получава актуална информация за ситуацията на територията на Украйна.

Пред Нова телевизия ядрен експерт обяви, че информацията за радиационен облак е все едно от София да стигне смог до Варна.

 

Пожар в Чернобил повишава нивата на радиация

Горски пожар е избухнал в зоната на ограничен достъп в близост до Чернобилската атомна електроцентрала. Констатирано е сериозно повиш...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com