Няма пострадали хора от ураганните ветрове, обстановката се нормализира

17297
Няма пострадали хора от ураганните ветрове, обстановката се нормализира
Снимка: Thinkstock

Няма пострадали хора в засегнатите от силния вятър през нощта региони. Същевременно обстановката в София, Варна, Перник и Кърджали постепенно се нормализира. Това става ясно от информация на пресцентъра на МВР.

За последните 12 часа пожарникарите и спасителите от Вършец и Берковица са извършили над 70 спасителни и възстановителни дейности. Създадена е нужната организация за преодоляване на последиците от природното бедствие.

Сериозни щети силният вятър е причинил в областите Монтана, Варна, София и Кърджали. Голяма част от съобщенията са за паднали дървета и клони, опасни предмети и паднали покриви.

Най-засегната е територията на област Монтана, бедствено положение е обявено за община Вършец.

Затруднен е достъпът до селата Горна бяла речка и Долна бяла речка. Пожарникари и спасители работят по осигуряването на достъп до двете населени места.

Много хора все още са без електричество:

Бурният вятър предизвика проблеми в Северозападна България*

Водоподаването във Враца бе прекъснато тази нощ заради паднало захранване на хидровъзел „Среченска бара“. От местното друж...

До 13 ч. е възстановено електроподаването на 17 населени места в община Трекляно, 14 населени места в община Радомир и 4 в община Чипровци. В град София е възстановено захранването във вилна зона Симеоново. Продължава работата по възстановяване на подаването на ток в района на парк Витоша и с. Иваняне, обясняват от ЧЕЗ.

Към 13:00 ч екипите на ЧЕЗ в голяма степен са се справили с пораженията върху електропреносната мрежа в община Радомир, област Перник. Възстановено е електроподаването до 14 населени места и над 7000 клиенти. Към 13:00 ч без ток са 2500 абоната от 3 населени места в общината.

В Кюстендилска област напълно е възстановено подаването на ток за клиентите на ЧЕЗ в община Трекляно. Към 13:00 ч 1800 жители на община Кюстендил остават без електрозахранване.

Все още без електрозахранване са 6000 хиляди клиента от 19 населени места в община Берковица. В община Вършец все още се работи за възстановяване на захранването на 2000 абоната от 9 населени места. В община Чипровци бе възстановено подаването на ток за половината от пострадалите населени места, но все още 1100 клиенти от 4 населени места остават без ток. В Община Георги Дамяново 1900 клиенти са с нарушено електрозахранване.

На места във Видинско положението е тежко:

Ураганен вятър остави без ток Вършец

Ураганен вятър превърна петъчната вечер в много сериозно изпитание за град Вършец в Северна България. Там поривите на стихията достигат...

Трагично е положението в село Спанчевци, община Вършец след бурята, разразила се през изминалата нощ. Това каза за Радио “Фокус”- Видин кметът на населенето място Емил Димитров.

Покривите на всички 170 къщи в селото са пострадали.

„40% от покривните конструкции са с нанесени значителни повреди, отнесени са голяма част от керемидите, разрушени са конструкциите. Има бор, паднал върху покрив, a друг покрив е отнесен в съседната градина”, обясни Емил Димитров.

Много от къщите са с изпочупени стъкла на прозорците, при други има отнесени прозорци. Сградата на кметството също е с изпочупени стъкла на прозорците.

В Спанчевци има много изкоренени дървета. „Вече разчистихме улиците и може спокойно колите да преминават. Късно снощи заради паднали дървета бе затворен пътят Спанчевци-Вършец и пътят Спанчевци Берковица. Все още в населеното място няма ток, електропроводите са изпокъсани на много места, екипи на електро разпределителното дружество работят по възстановяването на захранването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com