Няма пари за предзимна подготовка на пътищата

13419
Няма пари за предзимна подготовка на пътищата
Снимка: БГНЕС

Прогнозите твърдят, че още в края на тази седмица ще падне първият сняг, а идващата зима ще бъде изключително сурова. Оказва се обаче, че пари за подготовка на пътищата за зимата няма.

"Бюджетът на АПИ е така структуриран, че самото чистене на снега, хвърлянето на инертни материали, фирмите, които го извършват през ноември и декември, се плаща от бюджета за 2015-та година. Така, че за самото почистване пари има, но за да можем да влезем със спокойствие и увереност, че ще справим със зимата, пътната ни мрежа трябва да е подготвена за зимния период, т.е да бъдат изкърпени участъците. Оставянето на дупки по пътното платно ще доведе до няколко проблема", заяви началникът на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров пред БНР.

15 млн.лв. са нужни, за да се подготвят пътищата за зимата

Пари за зимната поддръжка на републиканската пътна мрежа има, но за подготовката за посрещане на зимата са нужни 15 млн.лв. Това съобщи...

По думите ми за самите фирми за почистване ще има проблем, тъй като голяма част от снегопочистващата техника, а и нашите изисквания са такива, трябва да почиства до асфалт. Пускането на греблата на машините до асфалт, реално ще закача дупките и ще има или изкъртване на големи парчета асфалт или чупене на самите машини.

Вторият проблем е липсата на средства за отстраняване на обилната растителност, появила се след дъждовете, на места, където се получават обилни снегонавявания. Не може да се извърши и възстановяването на изтритата маркировка.

Инж. Лазар Лазаров заяви, че сключването на договорите за зимно почистване и поддръжка по места са се забавили. По някои от тях процедурите текат в момента.

Пазете видрите по пътищата!

Видри биват прегазвани по пътищата по време на сезонната си миграция. За това алармира Мария Диловска - експерт-еколог в община Сливен....

"Със сигурност ще има кой да чисти. За съжаление ще ни бъде много по-трудно тази година отколкото всяка друга минала година", обясни председателят на АПИ и поясни, че бюджетът на агенцията за следващата година е намален десетократно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com