Няма незаконна сеч на Боровец, твърдят от местното горско стопанство

21727
Няма незаконна сеч на Боровец, твърдят от местното горско стопанство
Снимка: БГНЕС

Няма документна измама и няма доказателства за незаконна сеч в местността Черната скала при Боровец. Това заяви инженер Дамян Лазаров от местното горско стопанство.

Според лесовъда Станислав Лазаров в Черната скала няма проблем, макар да се вижда поголовна сеч и липса на дървета. Той каза, че в случая има природно явление – след бури и ветрове. Пред Нова телевизия Лазаров обясни, че незаконна сеч може да се разпознае лесно – ако няма знак на пъна или ако се вижда, че видимо не е изсъхнал.

Румен Петков: Кабинетът не се грижи за българските гори

Защо правителството не предприема действия срещу безогледната сеч на гори? Този въпрос зададе едно от лицата на АБВ Румен Петков в наро...

Според мен през последната година проблемът е в законната сеч. Тя се увеличи от 4,5 млн. кубика до 6,5, - 7 млн. кубика годишна. Това означава, че започваме да ползваме зрели гори и то главно в строителството, каза Тома Белев от „Зелени Балкани”. Инж. Лазаров се съгласи, но каза, че то е за сметка на възстановяването на частни и общински гори. Лазаров добави, че има достатъчно лесовъди, които да контролират и пазят гората, но призова при съмнения да се сигнализира. Белев обаче контрира, че кадри липсват в контролния орган и е необходимо там да бъдат увеличени заплатите.

Инженер Лазаров заяви, че до него „не е стигала историята 19-45”. 19-45 беше разкрита от Бойко Борисов и по същество, по думите му, представлява узаконен рушвет – на 19-то число всеки месец шефове на горски стопанства и от държавната администрация дават по 45 хил. лева на високо ниво като част от работата си и за да я запазят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com