Няма да кръщават площад на Богдан Филов в Стара Загора

17370
Няма да кръщават площад на Богдан Филов в Стара Загора

Днес на заседание на Общинския съвет на община Стара Загора беше отхвърлено предложението на Тихомир Томов, общински съветник от ПП „Нова сила" за именуване на площада в старозагорския квартал „Зора" на името на Богдан Филов - председател и регент на Царство България в периода, в който страната ни е била съюзник на Третия райх. Организация на евреите „Шалом" Стара Загора изпрати декларация до председателя на Общинския съвет в Стара Загора, с която се противопостави на това неприемливо за еврейската общност в България в света предложение, предаде КРОСС.

Името на Богдан Филов се свързва с провеждането на последователна антидемократична и антисемитска политика в периода 1940-1944 г. Правителството ръководено от него, е разработило и предложило за утвърждаване в Народното събрание антисемитския Закон за защита на нацията приет на 24.12.1940 г. и цялото последващо антиеврейско, дискриминационно законодателство. Към правителството е създадено Комисарство по еврейските въпроси, което има за цел „окончателното решение на еврейския въпрос". До 7 септеври 1944 г. Филов носи основната отговорност и за присъединяване на страната ни към Тристранния пакт (01.03.1941 г). В периода на управлението на Богдан Филов са депортирани и унищожени в лагерите на смъртта 11 343 евреи от Кралство Гърция и Кралство Югославия. Богдан Филов е отговорен за смъртта на тези евреи, както и за страданията и униженията на 50 хиляди български евреи по време на Холокоста. Правителството, ръководено от него, носи цялата отговорност за ограбването и изселването от Стара Загора, София, Пловдив и други големи градове, на българските евреи и изпращането на мъжете-евреи в трудови лагери

Организация на евреите в България „Шалом" подкрепя и благодари за решението на Общинския съвет в Стара Загора. С това решение се отхвърля възможността да се реабилитира и узакони една антихуманна идеология, каквато е нацизмът, защото да обезсмъртяваш името на съратник на Хитлер, на политик, изразител на човеконенавистническа идеология, на основен виновник за национална катастрофа е не само неприемливо, но противоречи на демократичните ценности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com