Никъде в света няма система за ранно предупреждение за градушка, казва Цветлин Йовчев

18492
Никъде в света няма система за ранно предупреждение за градушка, казва Цветлин Йовчев
Снимка: БГНЕС

На мен не ми е известно да има система за ранно предупреждение в случай на градушки. Това трябва да го кажем и да се спре със спекулациите и откровените глупости по темата, заяви вътрешният министър Цветлин Йочев пред Агенция "Фокус".

"Прогноза за градушките е възможна 10 – 15 минути преди да настъпи събитието, като не може да се прогнозира размера на градушката. Това е внезапно събитие и не попада в обхвата на системата за ранно предупреждение и няма как да попадне", обясни Йовчев. По думите му, не е възможно да бъдат изстреляни противоградни ракети над населени места, тъй като има риск за хората.

Нямаме комплексна система за реакция при бедствия, казва бивш министър на екологията

Трудно е да се каже дали климатът става екстремен. Никой не може да каже, че например след 50 години температурите ще се качат с 1 град...

Действията на МВР бяха своевременни и адекватни при бедствието, което сполетя София на 8 юли, смята Йовчев. За броени минути след първите сигнали екипи на Пожарна безопасност и защита на населението, както и екипи на Полицията бяха на място. Обработени са над 570 сигнала – в София са работили 30 екипа, 7 в Монтана – множеството полицейски екипи, които веднага отцепиха наводнените райони, подчерта министърът. Той обясни, че на всяко възлово кръстовище 6е имало полицаи, които са регулирали и подпомагали движението.

На въпрос има ли все пак възможност да се изработи някаква система за ранно предупреждение, Йовчев заяви, че няма как да бъде изработена такава система – затова и никъде в света няма изработена такава, защото това е събитие, което може да се прогнозира в много кратък период от време. „А и се прогнозира в определени параметри – вероятно може да има градушка. Затова колкото и да е добра една организация, след оповестяването на населението гражданите нямат достатъчно време за предприемане на някакви действия, а и какви биха били действията им? Представяте ли си, ако при всяка една вероятност от градушка ние да задействаме сирените. Затова не е сериозно да се говори за такива неща и смятам, че бяха преминати границите в тази посока”, каза още вътрешният министър.

Прогнозата за времето за днес

Над София има 43% вероятност за силна буря днес следобед, предупреждават от БАН. Възможни са интензивни валежи, градушки и временно усилване на вятъра, с по-голяма интензивност през нощта срещу петък, се посочва също в прогнозата на институт.

Проливен дъжд, гръмотевици и градушки в 7 области на страната

Жълт код в 7 области на Северна България обявиха от НИМХ за 10 юли. Предупредителният код ще е в сила в областите Видин, Монтана, Врац...

От Столична община напомниха на гражданите, че при обстановка на силен вятър и буря, от мерки за сигурност се препоръчва да избягват да бъдат на открито или под козирки, тераси на сгради; да не стоят под електропреносна мрежа и стълбове с високо напрежение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com