Никола Казаков: В момента няма данни за засилен бежански наплив

3793
Никола Казаков: В момента няма данни за засилен бежански наплив
Снимка: Getty Images/Guliver

На този етап в България не може да има наплив на бежанци като в Хърватия, няма данни за това, заяви пред БГНЕС днес председателят на Агенцията за бежанците у нас Никола Казаков.

Той е днес в НС, на заседание на комисията по вероизповеданията и правата на човека, където се дискутират на първо четене промени в закона за убежището и бежанците.

60 бежанци са задържани в Бургас

60-ина бежанци са задържани в Бургас. Те са пред сградата на 5-то районно управление, където е и местното звено на дирекция "Миграция",...

„С поправките траспонираме европейска директива на Съвета на Европа, която регламентира процедурата за предоставяне на закрила“, подчерта Казаков и добави: „и ние като страна-членка на ЕС сме длъжни да я въведем в нашите норми“.

„Няма нещо особено в тези правила, но се удължава срока на предоставяне на закрила, която сега е 6 месеца, но с опция за още 9 месеца. Целта е да имаме повече време за проучване на бежанската история, т.е. да се изясни ситуацията около отделните хора. Както и да допуснем тези от тях, които действително търсят убежище, а не са просто икономически емигранти, поясни той. При засилен емиграционен натиск имаме съкращаване на процедурата до месец, месец и половина, както е в момента“, добави Казаков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com