Непълнолетните ще бъдат съдени като възрастни при причиняване на тежка катастрофа

5182
Непълнолетните ще бъдат съдени като възрастни при причиняване на тежка катастрофа
Снимка: БГНЕС

Непълнолетните, които карат кола и са причинили катастрофа с тежка телесна повреда или смърт, или са седнали зад волана пияни, вече ще бъдат съдени като възрастни.

Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, подготвени от депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Те са внесени, след като премиерът Бойко Борисов поиска по-строги мерки и по-тежки санкции срещу виновниците за катастрофи на пътя, съобщава "24 часа".

Само за месец 11 непълнолетни станаха майки във Варна

През декември във Варна са получени 78 сигнала за деца в риск. Това съобщи началничката на местния отдел "Закрила на детето" Анна Конук...

Младежите вече няма да избягват присъди и при множество престъпления, както и когато престъплението е извършено спрямо орган на власт при или по повод изпълнение на службата му. В такива случаи досега се предвиждаше административно наказание обществено порицание или възпитателна мярка, но това наказание в тези случаи се явява несъразмерно спрямо степента на обществена опасност на деянието, пише в мотивите.

Прокурорът вече ще има право да поиска отнемане на шофьорската книжка на водач, обвинен за катастрофа с причиняване на телесна повреда или смърт, и преди произнасяне на съда по конкретното дело, гласят още промените. Гражданинът обаче ще има възможност да обжалва.

Въвеждат се наказания и за гонките по пътищата. С нов текст в НК се предвижда затвор до 3 г. за всеки, който превиши максимално разрешената скорост с над 60 км в час, ако това бъде установено по надлежния ред.

До 1000 лв. скача глобата за каране на кола с чужди регистрационни табели.

Болници ще поемат лечението на неосигурените пострадали в катастрофи

Здравният министър Петър Москов поиска информация от реанимациите в страната днес какви са травмите и тежестта на уврежданията и цената...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com