Неправителствени организации заговориха за пребивани от полицаи бежанци

20364
Неправителствени организации заговориха за пребивани от полицаи бежанци
Снимка: БГНЕС

Проблемът с отношението към бежанците в България отново беше изтикан на преден план, след като Human Rights Watch обвини властите в системно насилие над имигранти, идващи от Турция.

Неправителствената организация твърди, че "Гранична полиция" със сила е връщала бежанци през границата, като е имало случаи на побои. Това се прави систематично, включително и срещу цели групи, като са документирани 44 подобни случая с общо 519 души от ноември 2013 г., пише в доклада. Той ще бъде представен официално следващия вторник, 29 април.

Осем бежанци се опитаха да преминат нелегално българо-турската граница

Осем бежанци са се опитали да преминат нелегално българо-турската граница, скрити в ТИР-ове. Те обаче са били открити при проверка на г...

Сигнал за такъв случай представи Border Monitoring Bulgaria - майка с четири деца е била върната след един ден в България, като полицаите са ги били.

"Първоначално полицията седна с нас, посрещнаха ни, казаха ни, че ще ни закарат в лагера. Дадоха ни вода, бяха мили с нас. Но изведнъж, когато ни натовариха на колата и когато ни закараха обратно на границата, започнаха да ни бият. Даже десетгодишното ми момче не беше пощадено. Те го биеха, докато той крещеше "братко, братко". Хвърлиха ме на земята припаднала и никой не ме вдигна. Когато стигнахме границата броят на полицаите се увеличи… те залавят хора по селата, много хора. И после ги връщат в Турция.", казва сирийката според Border Monitoring.

В свое разследване БНТ също показа запис от скрита камера, според който полицаите, охраняващи българо-турската граница край Елхово, са получили заповеди да бият и гонят идващите бежанци. "Един началник вика: Влезнат ли в Българско, бой и наобратно. Викам - какво ще рече бой? Жени, деца там...? Ами, вика, внимавайте, нали... Подбирайте ей така мъжете, това-онова. Ще подбираш - дръжки. И съответно - бой и наобратно", казват пред скритата камера записаните полицаи.

От "Гранична полиция" обаче отрекоха обвиненията. Вчера от МВР отхвърлиха и твърденията на сирийката за нанесения й побой. Директорът на "Гранична полиция" главен комисар Захарин Панов обясни пред БНР, че групата имигранти въобще не е влизала в наша територия. Панов каза, че всъщност сирийците били хвърляли камъни по полицаите и им предлагали подкуп, за да ги пуснат.

105 хил. лева отиват за нов персонал на Агенцията за бежанците

Още 105 хил. лева ще бъдат отделени за бежанците. Парите ще бъдат взети от бюджета на МВР, реши Министерският съвет на днешното си редо...

Според международното споразумение, известно като "Дъблин 2", България е длъжна да пуска на територията си идващите бежанци, да ги настанява в подходящи лагери, но да не допуска да напускат страната ни в посока Западна Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com