Неправителствени организации се обединиха за Европейския семестър

16391
Неправителствени организации се обединиха за Европейския семестър
Снимка: Getty Images / Guliver

На 1 октомври 2014 г. се проведе среща-дискусия на водещи неправителствени организации, работещи в различни области на социалния сектор у нас и представители на академичната общност и местните власти. Срещата бе инициирана от Национален алианс за социална отговорност (НАСО), в качеството му на национално представителна организация, представител за България на Европейска асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания (EASPD) и в рамките на общоевропейската инициатива за увеличаване на гражданското участие и НПО сектора в механизмите на Европейския семестър. Целта на срещата беше детайлно запознаване с механизма на Европейския семестър, обсъждане на препоръките на Европейската комисия към България в социалната област и бъдещите действия по този въпрос в България от страна на неправителствените организации.

Процесите, координирани от Европейския семестър, са ключови, стана ясно по време на презентациите и историческия преглед на препоръките към България за последните четири години. Те дефинират рамката за развитие на Европейски съюз, като поставят основите на визията за бъдещето на Европа и за устойчив изход от кризата. Целите на Европа 2020 са задвижващите инструменти за възможностите за финансиране (например Структурните фондове и ЕСФ), което ясно показва предимствата от участието в механизма на неправителствените организации. Икономическите цели често се приоритизират в ущърб на социалните цели, постигането на равенство и опазване на климата, и също се придружават от обвързващи споразумения и санкции, в които социалният елемент не се отчита. Бяха представени множество данни и статистика, на чиято база Европейска комисия базира своите препоръки. Специален гост-лектор по темата бе г-жа Аглика Цветанова, Представителство на ЕК за България с ресор „Европейски семестър“. Г-жа Цветанова акцентира, че една от нейните мисии в България е да подобри взаимодействието между Европейска комисия и социалните партньори, както и всички, върху които препоръките на Европейския семестър имат въздействие. Този процес на взаимна комуникация е изключително важен, тъй като въплъщава в себе си идеята на самия Европейски семестър, който в най-добрия си вариант трябва да бъде процес на взаимодействие и подкрепа.

Петър Кичашки за Actualno.com: Трябва да могат да се правят по-лесно референдуми

Гражданският контрол в политиката се превърна в основна обществена тема след големите протести през миналата година. Затова Actualno.co...

Във втората част на срещата участниците се разделиха на три дискусионни панела, които обсъдиха препоръките и проблемите в областите бедност и социално включване, образование и заетост. Във всеки от панелите бе постигнато съгласие за изграждане на единно мнение по важните за България въпроси в социалната сфера, включване на неправителствения сектор с експертиза и оценка на въздействието на препоръките на Европейския семестър и постигане на по-голяма чуваемост на мнението на неправителствения сектор на европейско и национално равнище. След приключване на дискусионните панели бяха представени първичните заключения за нужда от алтернативни препоръки по Европейски семестър. Тези заключения ще бъдат финализирани в рамките на учредените по време на дискусиите работни групи. Работните групи ще бъдат допълнени с участници, които не успяха да се включат в обсъжданията, както и с допълнителни партньори в отделните области.

Национален алианс за социална отговорност пое ангажимент да координира дейността на работните групи и да съдейства за връчването на направените алтернативни предложения и анализи към Европейска комисия до края на месец декември.

 

 

Гражданските организации в България се затрудняват да поддържат устойчивост

Днес Българският център за нестопанско право (БЦНП) представи Индекса за устойчивост на неправителствените организации (НПО) в България...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество