Ненчев: Полша ще ремонтира изтребителите ни 40% по-евтино от Русия

3642
Ненчев: Полша ще ремонтира изтребителите ни 40% по-евтино от Русия
Снимка: БГНЕС

Първоначалната цена, която договаряме, е около 25-30% по-ниска от тази, която ни предлага Русия. Тъй като Полша е страна-членка на НАТО и ЕС, няма да платим ДДС, което означава още 20% по-ниска. Тоест, цената ще бъде с около 40% и повече по-ниска. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Николай Ненчев след лекцията, която изнесе по повод откриването на новата учебна 2015-2016 година на Военната академия „Георги С. Раковски”, предаде „Фокус”.

„Финализирали сме всички клаузи по договора с Полша. От наша страна няма никакво препятствие той да бъде подписан дори следващата седмица в Полша, обаче има процедури, които отнемат време. Вярвам, че в рамките още на този месец ще получим два двигателя, за да бъдат спокойни военновъздушните ни сили”, обясни Ненчев. По думите му в Полша в близките години няма инцидент, докато в Русия за последния месец са паднали 17 самолета. „Гаранция за качеството на ремонта на изтребителите МиГ-29 поема полската държава”, увери Ненчев.

Русия ще смята българските изтребители за бракувани, ако Полша се заеме с ремонта им

Руската самолетостроителна корпорация МиГ предупреди, че ако изтребителите МиГ-29 на въоръжение в българскара авиация бъдат ремонтирани...

Министърът заяви, че е изключително важно да се работи по-активно по отношение на хибридните войни. „Немските колеги вече имат доста сериозно разработена стратегия и бих се обърнал към тях за повече информация. По отношение на концепцията на национално ниво, бих искал да бъдат включени експерти от всички институции, защото хибридната война е нещо специфично”, уточни Ненчев. Според него, в нея трябва да бъде записано на първо място какво представлява хибридната заплаха и на второ място как и какви мерки да се предприемат, за да се справим с нея. „Считам, че трябва да работим по този въпрос незабавно. Ще се опитам да привлека вниманието и на други колеги на срещата в Люксембург”, добави Ненчев.

Той уточни още, че Координационният център, който ще се открие в четвъртък, ще има координиращи функции към силите на съюзниците за предприемане на конкретни действия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com