Не можем да избегнем етнически сблъсък, твърдят експерти

17442
Не можем да избегнем етнически сблъсък, твърдят експерти
Снимка: БГНЕС

Има ли опасност от сблъсък етнически сблъсък в България? Според социалния антрополог Харалан Александров той вече е факт. А политологът Андрей Райчев заяви, че това се случва във всеки голям европейски град, като единствената разлика е, че при нас става въпрос за цигани, които не са дошли като емигранти. Нашите не са от Нигерия, а от майка Индия, образно обясни Райчев.

Коментарите дойдоха в светлината на нов жесток случай на грабеж с побой – това се случва на д-р Велислава Джонева от Хасково. Случаят е типично битово престъпление – лекарката е нападната, докато слиза от колата си, отивайки при родителите си. Откраднати са ѝ 130 лева и лекарските слушалки. А травмите са спукан далак и счупени ребра, като те са животозастрашаващи.

Каракачанов: Трябва да извадим ДПС от властта

"Трябва да извадим ДПС от властта! Те ли са свещената крава която е нон- стоп във властта? За да не печели ДПС избори българските парти...

Нападателят е заловен – 30-годишен, от ромски произход. Самата лекарка обаче не иска спекулации с това. Имам пациенти роми, турци – те се борят всеки ден с живота и са достойни хора, категорична е д-р Джонева от болничното легло.

Според Райчев обаче няма мерки, които да предотвратят етническия сблъсък и да доведат до интеграция. А Александров каза пред Нова телевизия, че вече е ясно – по-богатите живеят оградени с полиция, която ги пази от хората в гетата. Това се случва навсякъде в Западна Европа и САЩ, но ние не можем да го приемем, добави той.

Съвършено ясно е, че голямата част от вършещите престъпления са роми, които са жертви на т.нар. икономическата демокрация. И единственият начин да има интеграция е ранно обучение – но на никого в България не му се занимава, категоричен е Александров.

Андрей Райчев пък смята, че ромите са хора с много нисък праг на възприемчивост. Никъде не е решен въпросът, освен в тоталитарна държава – строй се, преброй се, каза Райчев.

Рашидов ще се бори за парите си от КТБ, обвинява партиите за етническата карта

Когато имах достойноството да говоря за КТБ, си бях обявил напълно прозрачно доходите. Освен мен и Васил Найденов защо никой с милиони ...

Ще се поналожи ромите да се откажат от някои традиции, както го направихме и ние, заяви в прав текст Александров, коментирайки "традицията" непълнолетни и малолетни циганки да бъдат женени. Независимо от коя партия е съответният депутат, следва да има разбиране, добави той. И разказа как в Индия имало традиция да бъдат горени жени на клада, когато умре съпругът им. Това било традиция и затова британски генерал, за да спре "традицията", заявил: "Във Великобритания пък имаме традиция да бесим хора, които горят жени на клада. Затова аз ще построя една бесилка до вашата клада".

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com