Наводнения в Смолянско, Вършец продължава да бедства

19663
Наводнения в Смолянско, Вършец продължава да бедства

Река Черна, която преминава през Смолян прелива, стана ясно от репортаж на Нова телевизия от областния център. Засега няма залети къщи в града, но водата е на метри от няколко.

След обилните дъждове, има наводнения и в някои други части на района. Къщи в Триград са под вода, има засегнати и други селища. Някои от пътищата между селата са залети и движението по тях е преустановено.

В община Смолян е обявено бедствено положени. Това съобщи Красимир Шотаров – директор на регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - Смолян.

Бедственото положение е само за Смолян.

Имал прелели реки в Триград и Змеица. Населението е оповестено, изтеглено е и няма опасност за хора и техника. Електрозахранването в град Смолян е възстановено, предаде Фокус.

В същото време ден след разрушителните ветрове, във Вършец заваля мокър сняг. Това е ново бедствие за жителите на курортното градче, домовете на които са с тежко пострадали покриви. Най-тежко е положението в квартал Заножене. Кметът Емил Истатков каза пред bTV, че „всяка къща е все едно е минала авиацията” и покривите са надупчени. „Хората са безпомощни, лошото е, че започва да вали”, каза той, като допълни, че повечето пострадали са възрастни и получават минимална пенсия.

Върху един от пострадалите и неговия дом се стоварили три тежки бедствия - ураганът започнал с отнасяне на керемидите, изгорял коминът, след това вятърът отнесъл целия покрив заедно с дървената конструкция. Сега мокрият сняг вали направо в дома му.

Хората се опитват да си покрият покъщнината с найлон, но водата влиза вътре. Повечето семейства чак на пролет ще могат да възстановят домовете си, като даже и това не е напълно сигурно, защото нямат пари за строителни материали, а местната власт има ограничени възможности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com