Натовареността на съдилищата ще определя парите за съдебната власт

14209
Натовареността на съдилищата ще определя парите за съдебната власт
Снимка: БГНЕС

Съдебната власт у нас ще започне да се финансира чрез програмно бюджетиране. Това означава, че размерът на отпусканите средства ще зависи от натовареността на съдилищата и характера на делата, предаде БНР.

Моделът ще влезе в сила от есента. Той е заимстван от Нидерландия, но се прилага и в други европейски страни, обясни Михаил Кожарев от Висшия съдебен съвет.

Съдебната власт е задлъжняла с близо 7 млн.лв

Задълженията на съдебната власт почти достигат 7 млн. лв. В последните два дни още десет съдилища и прокуратури са изчерпали тазгодиш...

"За да преценят доколко е ефективна съответната структура в холандската съдебна система, респ. в съответния съд, трябвало е да изчислят средната стойност на едно дело по групи дела, което включва разходите за енергия, за труд, за време, човешки ресурс. Образува се средна стойност на едно дело. Тази средна стойност се умножава по броя на делата, които се разглеждат от един съд за една година и от там се дават съответните средства на този съд", каза Кожарев.

Освен свиване на разходите, реформата цели подобряване на качеството на правосъдието, главно бързината и ефективността. Резултатът в Нидерландия е довел и до прекрояване на съдебната карта. От пилотните институции проектът ще се разпростира върху цялата система. 

Преди време стана ясно, че 85 съдилища в страната нямат достатъчни средства за издръжка, която включва ток, вода, разплащане на вещи лица и съдебни заседатели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com