Найденова: ВСС подкрепя проекта за промени в Конституцията

5642
Найденова: ВСС подкрепя проекта за промени в Конституцията
Снимка: БГНЕС

Представляващата Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Найденова изрази положителната оценка на ВСС за внесения проект за конституционните промени.

„Има политическо съгласие. На този етап то изглежда достатъчно, но още при обсъждането ВСС подкрепи принципните позиции залегнали в стратегията на промените”, коментира Найденова пред БТВ.

Как да различим реформа от реформа

Три месеца след като министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова и министърът на правосъди...

Според нея ВСС одобрява конкретните предложения, които бяха редуцирани с втория внесен законопроект. Найденова допълни, че ВСС смята, че е нужно да се проведе Велико народно събрание. По думите ѝ подкрепата за предложените промени е била изразена и по време на предварителните дискусии сред съдийските и прокурорските колегии.

Тя потвърди съгласието на ВСС за разделяне на съвета на две колегии, чиито решения няма да зависят от пленума.

Запитана дали съветът е обсъждал колективната си оставка, Найденова отрече подобен въпрос да е поставян по време на заседанията. По думите ѝ Съветът се е концентрирал върху предложените Конституционни реформи по време на заседанията си.

На въпроса за противоречия в становища на Министерството на правосъдието, на ВСС и на Главния прокурор по ключови аспекти от законопроекта за съдебната реформа, Найденова обобщи, че приема тези разминавания като „работни противоречия”.

ВСС отстрани прокурор, оказал натиск върху свидетел по делото "Октопод"

По искане на главния прокурор Сотир Цацаров, Висшият съдебен съвет (ВСС) временно отстрани от длъжност обвинителя от Окръжна прокуратур...

Според представляващата Висшия съдебен съвет няма човек в държавата, който да не иска съдебна реформа. Дори хората, които можеха да превземат фирми, можеха да решават дела в интерес на определени хора, като използваха съдебната система, биха искали справедливост при разглеждане на делото си, допълни още Найденова. 

По думите ѝ, съдебната реформа е процес, започнат много преди последните предложения. Найденова изрази увереност, че реформата ще продължи, дори и конкретните промени да не станат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com