Най-старото дърво на територията на община Първомай

16665
Най-старото дърво на територията на община Първомай
Снимка: Фондация "ЕкоОбщност"

Ето повече информация за него, разказана от Христо Христов, гр. Пловдив.

Самотният бор в берковския Балкан

Самотният бор в берковския Балкан е един от кандидатите за най-обичано българско дърво в петото издание на конкурса за "Дърво с корен 2...

 

Най-старото дърво на територията на община Първомай е дъб, който се намира в двора на Христо Генов в село Градина. То е на около 650 години, дънерът му е достигнал 5,50 м обиколка и е извисил снага на 20 м над земята, а корените му достигат до 8 м (видели ги при изкопаване в съседство на кладенец). Преди 45 години на дървото е била направена конструкция за изкачване и платформа, на която могат да се съберат до 20 човека.

Николай Хайтов, приятел и чест гост на бащата на Христо, е може би един от най-подходящите българи, с чиито думи мога да започна. Преди повече от 45 г. той самият е помогнал да се определи възрастта на този великан, пръскащ сянката си в двора на Христо Генов. Хайтов глава е давал да живее България, а ние какво даваме, за да диша?

Този дъб не е бродил по света. Той си е там, в с. Градина. Корените му са здраво впити в земята, в родната българска земя, борещи се за всяка глътка живот. И все пак той е видял повече свят от теб и мен, от всички нас, защото светът се е завъртял около него. И във вените на този старец все още тече живот и този живот все още храни своите рожби. Приютявал сред прохладните си клони родови сбирки, веселил се заедно с приятелски компании, които просто си сърбали сутрешното кафе или следобедната ракийка.

Започна гласуването в конкурса "Дърво с корен 2014"

От 1 октомври започва гласуването за най-обичано българско дърво в петото издание на конкурса, търсещ историите, които свързват хората ...

До тази година... Оказа се, че не големите снегове са най-големите му врагове. През това дъждовно лято една буря го рани жестоко. Скърши един от най-големите му клони, отваряйки дупка в гордия ствол, която се пълни с дъждовна вода. И този стар, стар приятел, който сякаш винаги е бил там, сега е ранен. Нищо, че корените му са здрави, нищо че още ражда жълъди, той страда. Както страдаме ние, някак човешки и не съвсем. Този добър старец, разгледал света без да броди, заслужава шанс. И ти заслужаваш шанс, и Българията ни заслужава. Не можеш да промениш света, ако първо не потърсиш промяната в самия себе си.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com