Над 50 деца и младежи с увреждания ще получат нов дом

11976
Над 50 деца и младежи с увреждания ще получат нов дом
Снимка: Thinkstock

52 деца и младежи с увреждания ще бъдат изведени от специализираните институции и настанени в резидентни услуги през месец септември, още 224 деца се подготвят за предаване на грижата и преместване в ЦНСТ или защитено жилище, съобщиха от ДАЗД.

Данните бяха представени и обсъдени с участници в процеса на деинституционализация на деца на работна среща, провела се в гр. Банско, организирана в рамките на изпълнявания от ДАЗД проект "Подкрепа". На срещата бяха набелязани мерки за подобряване на координацията между общините, които управляват новите услуги, и екипите на институциите, в които са децата и младежите. Дискутирани бяха и мерките, които се предприемат след промяната на Националната карта на резидентните услуги за деца и младежи с увреждания.

467 деца и младежи с увреждания са изведени през последната година от институциите и са настанени в новите услуги, разкрити в 29 от 80-те общини, ангажирани с изграждането и управлението им. До края на годината броят на момчетата и момичетата, настанени в ДДУИ, ще намалее до 949. При старта на процеса на деинституционализация на деца с увреждания през 2010 г. в специализираните за тях институции живееха 1797 деца и младежи – целева група на изпълнявания от ДАЗД проект "Детство за всички".

"Деинституционализацията не е просто преместване от едно място на друго, тя е процес, който трябва да гарантира по-добра грижа и повече възможности за децата и младежите. Ключов фактор в процеса е подготовката и подкрепата на персонала. Хората, които работят в центровете за настаняване от семеен тип и защитените жилища, трябва да познават всяко едно дете и младеж, техните потребности и желания, за да защитят по най-добрия начин интересите и правата им", заяви председателят на ДАЗД г-жа Ева Жечева.

Тя съобщи, че вече е започнала посещения в общините, в които ще бъдат извършени промени според актуализираната карта на резидентните услуги, за да се запознае на място с предложенията на местната власт.

Дъщерята на Нора Ананиева назначена на нов пост в 11:59 ч.

Буквално в 12 без 1 минута дъщерята на Нора Ананиева беше преназначена за зам. изпълнителен директор на Агенцията за социално подпома...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com