Над 40 хил. двойки с репродуктивни проблеми се нуждаят от донорство на яйцеклетка

20767
Над 40 хил. двойки с репродуктивни проблеми се нуждаят от донорство на яйцеклетка
Снимка: Thinkstock

Над 40 хиляди двойки с репродуктивни проблеми се нуждаят от донорство на яйцеклетка. Това каза председателят на Фондация „Майки за донорството” Мариела Великова във връзка с програмата на Столична община за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми. Инициативата за създаването на програмата е съвместна на Столична община, Фондация „Майки за донорството” и Фондация „Искам бебе”, предаде Фокус.

Програмата има за цел подпомагане на двойките, които се нуждаят от донорска яйцеклетка, както и по-доброто информиране по отношение донорството на яйцеклетки.

В Пловдив подаряват процедура за двойка с репродуктивни проблеми

Процедура на двойка с репродуктивни проблеми дари на сдружение „Зачатие“  най-новият ин витро център у нас "New Life"....

„Всичко е съгласувано с АГ експерти и сме наясно, че здравната цифра, която е 40 хиляди двойки, които се нуждаят от донори, те дори са повече, защото в малките населени места не се говори по темата, не биват спомагани от абсолютно никого”, поясни Великова.

„Нашата цел като Фондация „Майки за донорството”, изцяло от донори, е да можем да подпомогнем реципиентите по някакъв начин. Смятам, че това е едно уникално начало от г-жа Йорданка Фандъкова за бъдеща работа. В началото ще подпомогнем между 10 и 20 жени, които ще отговарят на определени условия. Това е програма за финансиране и подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми, които се нуждаят от донорска яйцеклетка. Знаете, че на тях никой не им помага финансово”, обясни Великова.

По думите й възрастта на реципиентите е паднала доста много и те имат доста съпътстващи заболявания, които не позволяват да станат родители със свой репродуктивен материал. Тя каза още, че нараства броят на хората в тази репродуктивна възраст, които страдат от съпътстващи заболявания, при което се налага и те да ползват донори. „В България тази програма е много млада. Реално на 2 февруари стартираме съвместно с Фондация „Искам бебе” още една информационна кампания, която цели да образоваме и да покажем какво е донорството в България”, каза още Мариела Великова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...