Над 200 хил. лева глоби за замърсяване наложи МОСВ през март

22575
Над 200 хил. лева глоби за замърсяване наложи МОСВ през март
Снимка: Getty Images / Guliver

208 801 лв. са наложените санкции за месец март за замърсяване на околната среда над допустимите норми и за неспазване на емисионните норми, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

През март от експертите на 16-те регионални инспекции по околна среда и води (РИОСВ) са извършени 1 843 проверки на 1 674 обекта. За отстраняване на констатирани нарушения са дадени 968 предписания. Съставени са 110 акта, от които 10 за неизпълнение на дадени предписания. Издадени са 47 наказателни постановления на стойност 242 300 лв.

Най-голямата имуществена санкция в размер на 100 000 лева е наложена от РИОСВ-Перник на Топлофикация - Перник АД за допуснати неорганизирани прахови емисии от Сгуроотвал "7-ми септември", с което е нарушено условие от комплексното разрешително.

Акцент в дейността на РИОСВ през март е контролът на площадките за дейности с отпадъци от черни и цветни метали като възможни канали за предаване на крадени вещи в рамките на съвместна инициатива с МВР. Санкция в размер на 30 000 лева е наложена от РИОСВ – Шумен на "Алтметал" ЕООД, гр. Попово за това, че на площадка за търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали в Попово са приети от физическо лице отпадъци от черни метали, които са част от железопътна инфраструктура и са предадени без сертификат за произход. РИОСВ-Велико Търново е издала заповед за принудително спиране на дейности по третиране на отпадъци от черни и цветни метали от "Столеком 55" ЕООД - гр. Златарица до привеждане на дейността в съответствие с нормативните изисквания. На жител на село Микрево, община Струмяни е наложена глоба в размер на 2 800 лв. от РИОСВ - Благоевград за това, че извършва дейности без регистрация по Търговския закон и без разрешение по реда на ЗУО.

Продължава контролът за издадени разрешителни и регистрационни документи по реда на Закона за управление на отпадъците. За извършване на дейности по третиране на отпадъци без разрешение по ЗУО, от РИОСВ-Перник е наложена имуществена санкция в размер на 7 000 лв. на "Стилиян-1" ЕООД, гр. Перник. За третиране на отпадъци без разрешение или регистрационен документ, е наложена имуществена санкция от 7 000 лв. и на "Тике-МР" ООД, Пловдив от РИОСВ-Пловдив. За същото нарушение, от РИОСВ-Велико Търново, с 8 000 лв., е санкционирано дружеството "Химпродукт" АД, гр. Горна Оряховица. Две санкции, всяка по 7 000 лева са постановени от екоинспекцията в Перник на "Автометал" ЕООД и на ЕТ "АДИС - Иван Темелков", за транспортиране на отпадъци без регистрационен документ.

РИОСВ-София е наложила имуществена санкция в размер на 10 000 лева на "Юни Клийн" ЕООД - София за изхвърляне на опасни отпадъци в контейнери за битови. За неизпълнение на предписание, по реда на ЗУО за извършване на класификация на отпадъците, от РИОСВ- Благоевград е наложена имуществена санкция в размер на 5 000 лева на "Билдинг Компани" ЕООД, с. Дебрен, общ. Гърмен. Екоиспекцията е издала още две наказателни постановления, с които налага имуществени санкции от 5 000 лева на "Метро Кеш Енд Кери България" ЕООД, гр. София, за неизвършване на класификация на отпадъците, образувани през 2013 г. от дейността на експлоатиран от дружеството обект в гр. Банско, и на "Тингер" ООД, гр. Гоце Делчев за същото нарушение от дейността на експлоатиран от дружеството обект в град Гоце Делчев.

За неупражнен контрол за изхвърляне на отпадъци на неразрешени места са глобени кметовете на община Калояново с 3000 лв. от РИОСВ-Пловдив, на с. Алтимир, общ. Бяла Слатина с 1 400 лв. от РИОСВ-Враца и на кмета на гр. Плиска от РИОСВ- Шумен.

РИОСВ-Шумен e наложила имуществена санкция в размер на 3000 лв. на млекопреработвателно предприятие на "Хадад" ООД, с.Макариополско, общ. Търговище за заустване на отпадъчни води от дейността без разрешително. От същата инспекция е наложена санкция в размер на 2 000 лв. на "Тракия Глас България" ЕАД, гр. Търговище за това, че предприятието е изхвърляло отпадъчни води в канализационната система на гр. Търговище в нарушение на емисионните норми и изисквания. За неспазване на условията в издадено разрешително за заустване на отпадъчни води, РИОСВ-Благоевград е санкционирала с по 2 000 лв. ПСК "Спартак", с. Склаве, община Сандански и "Щампа експрес" ООД, гр. Сандански.

Екоинспекцията е възобновила месечната санкция от 5 917 лв. на "Агромах " ЕООД, с. Бело поле за заустване на отпадъчни води в нарушение на индивидуалните емисионни ограничения по показател неразтворени вещества.Също за заустване на отпадъчни води в нарушение на индивидуалните емисионни ограничения, от РИОСВ-Пловдив са издадени три наказателни постановления: на "Куминяно фрут" ООД, с. Катуница - в размер на 2000 лв., на "Агрия" АД Пловдив - санкция в размер на 1000 лв. и на "Галус 2004" ЕООД, с. Христо Милево с наложена имуществена санкция в размер на 2000 лв.

За нарушения на режима на резерват "Ропотамо" - навлизане и акостиране на три катамарани на територията на резервата без договор за възлагане и извършване на дейност "разходка с лодка" от РИОСВ-Бургас са съставени три акта на физически лица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество