Над 16 млн. лева отделя кабинетът заради бедствията, 800 хил. са за противоградови ракети

18275
Над 16 млн. лева отделя кабинетът заради бедствията, 800 хил. са за противоградови ракети
Снимка: Mezdra.bg

Общо 16 204 360 лева отделя служебното правителство заради природните бедствия, сполетели България през това лято. Финансирането е осигурено от резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 година.

Основната част от средствата – над 13 млн. лв., отиват в общините за изпълнение на проекти и дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от природни бедствия. Най-пострадалите от наводненията в края на юни Общини Варна и Добрич ще получат съответно над 1,8 млн. лв. и над 860 хил. лв. Към Община Мизия, която все още се възстановява от пороя в началото на месеца, ще бъдат насочени 1 млн. лв. за овладяване на бедственото положение.

Останалите около 3 млн. лв. ще бъдат разпределени между Министерския съвет и министерствата на вътрешните работи, на здравеопазването, на образованието и науката и на регионалното развитие. Те са за възстановяване на разходи при участие в спасителни и неотложни аварийни дейности, ремонти на училища и болници и за изпълнение на програми за превенция на бедствия.

Решението за отпускане на средствата беше взето на първото заседание на Комисията за възстановяване и подпомагане в новия й състав, проведено миналата седмица с участието на премиера Георги Близнашки.

Отделно правителството отпусна допълнителни 800 000 лв. за закупуване на противоградови ракети. Това е четвъртото за тази година подобно решение, чиято цел е да бъде защитена селскостопанската реколта.

Поради усложнената метеорологична обстановка в страната през 2014 година, до момента са използвани 13 170 противоградови ракети. През целия активен сезон за миналата година са изразходвани 5100, а през 2012 г. – 2800. За периода от 30 април до 5 август т. г. са проведени 260 въздействия върху 1494 градоопасни облака, чиято обща територия на градовите пътеки е била 100 225 000 дка. Допуснатите поражения в защитаваната територия са под 1 процент, което е спомогнало за спасяването на селскостопанска продукция за милиони лева.

МЗХ поиска от горските предприятия списък с всички гори до важна инфраструктура

Искане към всички държавни горски предприятия за изготвяне на списък на горите, които са в близост до значими за населението инфрастру...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com