Над 13% от предприятията планират да разкрият нови работни места догодина

10634
Над 13% от предприятията планират да разкрият нови работни места догодина
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Над 13% от предприятията планират да разкрият нови работни места през следващата година, сочат данните от проучване на Агенция по заетостта, представено в МТСП, съобщиха от пресцентъра на Министерство на труда и социалната политика, съобщава "Фокус".

Изследването се реализира по проект „Изграждане на система за прогнозиране на потребностите от работна сила с определени характеристики“. Финансирането на проекта за прогнозиране развитието на пазара на труда у нас е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013.

430 работни места откриват в Ловешка област до края на юни

430 работни места по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" се откриват в Ловешка област до края на юни, съобщиха от...

Проучването е направено в периода 11 май – 19 юни. сред работодателите с цел идентифициране на техните потребности от работна сила с определени характеристики. Около 50% от новооткритите работни места през следващата една година се очаква да бъдат за хора със средно образование и придобита професионална квалификация, 20 % ще бъдат за хора със средно общо образование и 18% за висшисти.

Проучването показва, че при висшистите до края на 2016 г. ще се търсят специалисти по информационни и комуникационни технологии, стопански и административни специалисти, преподаватели и специалисти по природни и технически науки. Хората със средно професионално образование ще могат да се реализират предимно като персонал, зает в сферата на персоналните услуги, работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и водачи на моторни превозни средства. На работните места, които не изискват квалификация, ще бъдат наемани работници в селското, горското и рибното стопанство, добивната и преработващата промишленост и строителството.

Над 10% от предприятията в България планират да организират обучения. Това касае почти 80 хил. служители, които ще придобият професионална квалификация като за над 140 хил. служители ще се предвиди обучение по ключови компетентности. Най-голям е делът на предприятията, които самофинансират обученията си.

Приоритетно служители ще бъдат обучени за придобиване на професионална квалификация като оперативен счетоводител, охранител, помощник – възпитател, сервитьор – барман и други. Експертите отбелязват, че около 47% от работодателите са установили недостиг на знания и умения в служителите, които са наети непосредствено след завършване на средното или висше образование.

В Плевен ще бъдат разкрити над 750 работни места

В петък официално ще бъде обявено името на местния инвеститор, който ще разкрие стотици работни места в Плевен, съобщава plevenutre.bg....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com