На "Трети март" Патриарх Неофит призова за единство

11767
На "Трети март" Патриарх Неофит призова за единство
Снимка: БГНЕС

Дни, като този ни убеждават за пореден път, че само в единството на църква, народ и общество - само, когато оставим в страни политическите ни и други различия, които ни противопоставят, можем да продължим напред към осъществяване на завещаните ни от миналото високи образци на православна духовност, просвета и култура, християнска нравственост, и безкористно родолюбие. Това заяви в словото си Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който оглави панихидата и Благодарствения молебен по повод Националния празник 3 март в храм-паметника "Св. Александър Невски".

Опитът от миналото ни сочи, че истинските и големи успехи на народа ни са идвали, тогава, когато е бил здраво стъпил върху сигурните суверенната държавност и църквата, каза българският патриарх Неофит в словото си.

Патриарх Неофит ще оглави панихидата и молебена по случай 3 март

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще оглави утре панихидата и Благодарствения молебен по повод Националния празник 3 март...

"Скъп е за паметта на всеки православен българин Трети март, денят, с който за изстрадалия ни народ изгря светлината на свободата. Ден на радост и гордост, на почит и признателност към всички предци, отдали силите си за нашето духовно и културно възраждане. Към всички воини, които не пожалиха живота си за нашата свобода и най-вече благодарност към Бога, от когото е всяко добро. Всяко добро деяние идва от горе, затова този ден е и ден на нашите заупокойни и благодарствени молитви към Господа, който удостои с небесна закрила православния български народ и в благоприятно време отново го дарува с притежаваната по-преди свобода-духовна-с учредяването на Българската екзархия и политическа-с подписването на Санстефанския мирен договор на 3 март, 1878 г.", посочи патриархът.

В словото си той изрече, че оттогава и до наши дни българската държава и Православна църква са извървели дълъг и трънлив път на нови възходи и изпитания. "Народът ни записа славни страници в хилядолетната си история и въпреки трудностите пред, които бе изправен успя да влезе в третото хилядолетие с надежда за още по-добри дни-на благословен възход, по-високи идеали, които ни завеща православния дух от миналото", заяви патриарх Неофит.

Той призова в Деня на българската свобода още веднъж склоним глави пред подвига на всички онези, които отдадоха живота си за освобождението ни. Духовният подвиг на предците ни и светлата памет на освободителите ни задължават да работим още по-усърдно за доброто и просперитета на народа ни и обична Родина, каза още патриарх Неофит.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com