НС отхвърли предложението за затваряне на границите за бежанци

28019
НС отхвърли предложението за затваряне на границите за бежанци

Депутатите отхвърлиха Проект за решение за недопускане на имигранти от Близкия Изток и Северна Африка, включително и бежанци от Сирийската арабска република на територията на Република България, предаде „Фокус”.

„За” проекта гласуваха 18 народни представители, „против” – 165, четирима депутати от ПГ на Коалиция за България се въздържаха.

Протестиращи се събират при служебния вход на Народното събрание

Протестиращи се събират при служебния вход на Народното събрание, предаде репортер Агенция „Фокус”. До момента са се събра...

Службите да си вършат работата, защото не може децата да страдат, защото някой някъде не си е свършил работата, а получава заплата за това. Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков при дебатите по проекторешението. Миков заяви, че трябва да се прекратят разискванията и да се търсят национални решения на проблемите. Той припомни, че България е подписала Конвенцията за бежанците през 1992-1993 година.

„Много е лесно е да спазваш Конвенция за бежанците, когато в България няма бежанци. Много е лесно да назначаваш председател на Агенция за бежанците, когато няма бежанци. Много е трудно обаче тази система да си върши работата за това, за което е назначена. До последния служител на Агенцията по бежанците, службите „Миграции”, които години наред получават заплати, да започнат да си вършат работата. Политическите разговори са едно, работата е друго”, подчерта Миков.

„Големият въпрос, който се поставя в тази непредвидена ситуация е - Има ли България капацитет да се справи с това предизвикателство – 6000 души? Има ли? Или трябва да кажем, че нямаме капацитет?”, попита Миков. По думите му България се е справяла с миграция на арменци без служба за миграция, без държавна политика. „България може да се справи, като политиците се ангажират с еднакви послания към гражданите. Имаме 264 общини, не може ли всяка община да приеме по едно или две семейства с малки деца?

Много е хубаво да има служби – ДАНС, НСО, НРС, когато няма предизвикателства за сигурността. Когато има предизвикателства, казваме – има проблем. В никакъв случай не бива да стигаме до това решение, което води денонсиране на една конвенция, която почива на Хартата за човешките права”, заяви Миков.

Блокираното Народно събрание струва на България хиляди левове

Липсата на кворум и невъзможността на Народното събрание да работи нормално струват хиляди левове на данъкоплатците и на държавната хаз...

„Нелегални бежанци могат да проникват през всички граници. България има задача да охранява 1300-километрова граница на ЕС. Питам народните представители, ако затворим границите и утре на Черноморската граница се случи нещо такова, каквото се случи на италианската граница. Сега всичките ги направили бежанци посмъртно, моля ви се, за да измият срама”, заяви Миков.

Според него трябва да се ангажират българските граждани в духа на Конвенцията за бежанците. „Като НС трябва да положим усилия в спешен порядък да транспонираме поне два акта – Директива 2011 95 относно стандартите за определяне за международна закрила и Директива 2013 33 за стандарти за приемане на кандидати за международна закрила. Само така ще можем да отговорим на историческото наследство, което нашите деди са оставили – за арменците, за имигрантите от Съветска Русия”, каза още председателят на Народното събрание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com