НИМ ще изработи копия на короните на българските средновековни царе

41711
НИМ ще изработи копия на короните на българските средновековни  царе

Националният исторически музей ще изработи копия на короните на българските средновековни царе и царици от злато и скъпоценни камъни (рубини и изумруди).

Короните на българските средновековни владетели са изгубени.

НИМ представя непоказвани съкровища, укривани близо век

Непоказвани досега наши съкровища ще бъдат представени за първи път пред публика от днес в Националния исторически музей. Сред предмети...

Короната на Крумовата династия, носена до 971 г. е отнесена във Византия и там следите и се губят.

 

Същото се е случило и с короната на цар Самуил в 1018 година.

Край Созопол извадиха най-старата монета, откривана в България

Случайна находка на созополски водолаз развълнува учените в Националния исторически музей /НИМ/. На незначителна дълбочина от един мет...

Не знаем какво се е случило с короната на цар Петър, с която е бил обявен за цар на България в 1185 г., но в 1204 г. цар Калоян е получил корона от папа Инокентий ІІІ, която носят всички български царе до падането на България под османска власт в края на ХІV век. Тя вероятно е взета от турците при пленяването на цар Иван Шишман в Никопол през 1395 година. Следите й също се губят.

Царете на Третата българска държава нямат корони. През 1908 г. Фердинанд е бил обявен за български цар, като е увенчан с короната на Търновския митрополит в църквата на старопрестолния град „Св. 40 мъченици", предаде КРОСС.

Модели за копията на короните, които ще бъдат направени в Националния исторически музей, предлагат стенописите в Боянската църква, миниатюрата в Лондонското Четвероевангелие, Костницата в Бачковския манастир и т.н.

Повечето корони в европейските дворове имат същата съдба, музейните експонати са съвременни копия, вкл. прочутата корона на Унгарското кралство - короната на св. Ищван, пред която унгарците благоговеят.

Хвърлят повече яснота за Панагюрското златно съкровище до дни

До края на месец август ще стане ясно дали Панагюрското златно съкровище в Националния исторически музей е оригинал, или реплика. Анал...

Националният исторически музей ще направи копията със свои средства, но за материали - злато, сребро, скъпоценни камъни, бисери, ще разчита и на родолюбиви спонсори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com