НАП с план да намали броя на българите, които не плащат осигуровки

20966
НАП с план да намали броя на българите, които не плащат осигуровки
Снимка: Thinkstock/ Guliver

НАП се готви да обяви "война" на онези българи, които не си плащат здравноосигурителните вноски. Данъчните имат план, описан в документ, с който bTV разполага.

Анализът е обсъждан в Надзорния съвет на НЗОК каса. В него е записано, че българите, които не са здравноосигурени, са малко над 2 милиона. Почти 850 000 от тях живеят в България.

Лекарите решиха да изправят държавата пред КЗК заради здравните осигуровки

Българският лекарски съюз внесе иск срещу държавата в Комисията за защита от дискриминация (КЗК). Той се отнася за решението на държава...

Останалите са в чужбина. Не е ясно колко от тях са задължени да внасят осигуровки в България, тъй като липсва официална информация за точния им брой и за това колко са с двойно гражданство, което ги освобождава от задължението да се осигуряват в страната.

Всичко това означава, че числото е по-скоро прогнозно.

Близо половин милион българи са в положението хем да са безработни, хем да не получават помощи от държавата. Според данъчните те не би трябвало следвало да се преследват. Затова предлагат да отпадне законовото изискване хората без доход или с минимален такъв да внасят здравни осигуровки.

В другата крайност са хората, които имат доходи, но не внасят здравни осигуровки. Те са около 250 000. Работят без договор, най-често в сферата на услугите. Когато им се наложи лечение в болница, преценяват кое е по-изгодно - да платят лечението си или да внесат осигуровките си за три години назад, за да си възстановят здравните права.

Синдикатите искат да се влиза в затвора за скрити осигуровки, работодателите - не

Не само работодателите, ами и служителите, и държавните лица трябва да лежат в затвора за укрити осигуровки. Това заяви в сутрешния бло...

Данъчните настояват да имат достъп до банковата информация за българите, защото имало парадоксални случаи на социално слаби със солидни суми по сметките си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com