Н. Стойков: В бъдеще ще се увеличава и възрастта, и вноската за първа пенсия

5800
Н. Стойков: В бъдеще ще се увеличава и възрастта, и вноската за първа пенсия
Снимка: Thinkstock

Това, което очаквам да се случи с първия стълб на база на демографските трендове в страната, е единствено увеличаване в бъдеще на осигурителната тежест във всичките й форми. Това заяви пред Actualno.com и Expert.bg Николай Стойков, главен изпълнителен директор на компания за животозастраховане и пенсионно осигуряване NN България.

По думите му това се отнася както за възрастта, така и за процентът на осигурителните вноски. Според него това ще е съпътствано с по-ограничени пенсионни права, тъй като съотношението на броя бенефициенти (пенсионерите) към броя на контрибуторите (осигуряващите се лица) тепърва все още ще се влошава. "Този коефициент за България и в момента е един от най-лошите в Европа", подчерта Стойков.

Калфин: Това, което гласувахме не е рязко увеличение на възрастта за пенсиониране

Изпълняваме всичко, което сме поели като ангажимент, особено в сферата, в която работя. Това заяви в ефира на bTV вицепремиерът и минис...

"По отношение на втори и трети стълб очаквам, че тяхното значение ще нарасне, тъй като, както виждаме във всички останали страни в Европа, правителствата в по-голяма степен ограничават социалните си програми и своето директно участие, като се ориентират все повече към осигуряване на основни или социални пакети в тези програми", каза още експертът.

"В същото време те създават условия и регулации, с които лицата сами да могат да управляват останалата част от личните си финанси, като по отношение на пенсионното осигуряване към това се прибавя и богат набор от инструменти, включително и извън тристълбовия модел на осигуряване", заяви Николай Стойков.

Той коментира още, че промяната по пенсионната реформа, според която вноските за втора пенсия за родените след 1959 г. ще могат веднъж в годината да се местят между НОИ, т.е. Сребърния фонд, и частния фонд. По думите на Стойков тази промяна на практика доразвива грешката, която беше допусната в края на миналата година, и с която се променя дизайнът на тристълбовата система на пенсионно осигуряване в страната.

Какво каза още Николай Стойков за измененията по пенсионната реформа, осигуряването в частен пенсионен фонд и развитието на животозастраховането може да прочете в цялото интервю пред Expert.bg.

Пенсионираме се до 65-годишна възраст към 2037 г. за трета категория труд

Мъжете и жените ще се пенсионират до достигане на 65 години към 2037 година за трета категория труд. Това стана факт след приетите пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com