Мюфтийството: Терористите използват религията за натиск и маргинализиране на исляма

20035
Мюфтийството: Терористите използват религията за натиск и маргинализиране на исляма
Снимка: БГНЕС

Ударът над "Шарли Ебдо" е удар над всички мюсюлмани. Силно сме притеснени, че с подобни действия се цели използването на религията с цел неправомерен натиск над мюсюлманите и човечеството по света и маргинализиране на исляма.

Това заявяват от Главно мюфтийство на Мюсюлманско изповедание у нас по повод варварския терористичен акт над редакцията на списание "Шарли Ебдо" в Париж.

"Ние, представителите на българските граждани, изповядващи исляма, остро осъждаме отнемането на живота на невинни хора. Животът е неприкосновен дар от Всевишния и само Той има правото да се разпорежда с него, независимо от религиозните убеждения на личността", заявяват от мюфтийството.

"Религиозните убеждения на мюсюлманите не пораждат насилие и тероризъм, а терористите не могат да принадлежат към мюсюлманската ценностна система. Ислямската религия е изпратена за да донесе на човечеството милост, спокойствие, мир, сигурност и щастие и то не само на този свят, а в отвъдния", казват от Главно мюфтийство и поднасят съболезнования на семействата на загиналите и на целия френски народ.

В позицията си от мюфтийството заявяват още, че високо уважават едно от достойнствата на демокрацията, а именно свободата на словото, но смятат, че то е средство за изразяване, за защитаване на каузи, а не за оскверняване на религиозни светини. "Убедени сме в това, че животът е висше и неприкосновено благо и никакъв претекст не е достатъчен да аргументира неговото ощетяване", се казва в писмото.

Двамата терористи взеха и заложници, продължават с убийствата*

Един човек е взет за заложник от братята Саид и Шериф Куаши, за които се предполага, че са отговорните за убийството на 12 души в редак...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com