Мюфтийство: Помагайки на изпадналите в беда, помагаме на самите нас

103279
Мюфтийство: Помагайки на изпадналите в беда, помагаме на самите нас

"Кампанията "Подай ръка, бъди Енсар", организирана от Главно мюфтийство, цели преди всичко да помогне на тези хора, които са били принудени да напуснат своята родина, предаде БГНЕС.

Длъжни сме да помагаме на всички, защото всяко същество има нужда от елементарни човешки потребности като покрив и храна", каза главния мюфтия на Републиката д-р Мустафа Хаджи, съобщиха от мюфтийството.

Главният мюфтия заедно с председателя на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев дадоха старт на раздаването на набраните десетки тонове дарения вследствие на кампанията "Подай ръка, бъди Енсар", организирана от Главно мюфтийство. Първата дарителска акция се проведе днес в бежанския център във Враждебна, София.

По думите на духовника Главно мюфтийство е само посредник на дареното от обществото да бъде предадено на нуждаещите се в случая бежанци от Сирия. "Една кампания от човек за човека", образно се изрази д-р Хаджи. Той изказа своята благодарност на председателя на Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет Николай Чирпанлиев, който съдейства за координацията и предаването на набраните дарения.

"Никой не познава съдбата си и не знае с какво може да го изненада. Когато помагаме на изпадналите в беда ние помагаме на самите нас, защото нито едно добро не остава незабелязано от Всевишния Аллах. Той повелява, че всеки направил добро, ще бъде възнаграден. Вярваме, че всеки съпричастен ще получи своята награда от Него", подчерта Главният мюфтия.

"Трябва да бъдем хуманни, защото всеки може да изпадне в подобна ситуация. Това повеляват общочовешките и религиозно-морални принципи, независимо от религията която изповядваме", каза председателят на ДАБ Николай Чирпанлиев след раздаването на даренията. Той също благодари на Главно мюфтийство в лицето на главния мюфтия и на всички, които са решили да помогнат на изпадналите в нужда бежанци. Председателят увери главния мюфтия, че са отворени за съдействие в подобни благородни цели и, че ДАБ и Правителството правят всичко възможно, за да се даде шанс на тези хора да продължат живота си там където ги води сърцето им. "Този дарителски акт е добро начало на една качествена съвместна дейност", посочи председателят.

Вследствие на кампанията в цялата страна са събрани около 50 тона дрехи и хранителни продукти, които ще бъдат доставяни в центровете за бежанци под юрисдикцията на ДАБ. На курбан байрам Главно мюфтийство предвижда да раздаде около 4 тона месо (произведено в кланици отговарящи на всички производствени стандарти в тази категория). Мюсюлманско изповедание поднася своите сърдечни благодарности на цялото българско общество, което за пореден път доказа своята толерантност, откликвайки на призива "Подай ръка, бъди Енсар".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com