Московски: Субсидията на БДЖ се намалява с 40 млн. лв.

12535
Московски: Субсидията на БДЖ се намалява с 40 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

Субсидията на държавните железници се намалява с 40 млн. лв. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на откриването на Речния информационен център в Русе, пред журналисти, предаде „Фокус”.

„Тези пари не се прибират някъде, а се дават като целеви капитал, трансфер за погасяване на кредитите на дружеството. И това е тема, и за нея трябва да се мисли. От тази гледна точка ние можем да посочим с пръст и да кажем, някой взима от субсидията. По-скоро тя се разпределя по по-различен начин. Ще търсим вътрешни компенсаторни механизми, за да не се стигне до някакви по-радикални действия като съкращение и спиране. Ще опитаме с по-плавен подход, ако може да се разредят графиците, където може, да търсим вариант с дебат с областни, общини, синдикати, да видим какви механизми можем да намерим вътре в системата да компенсираме това”, посочи министърът.

Недоволни пътници спряха влака София-Перник

Пътническият влак от София за Перник, който по разписание заминава 18.12 часа от Гара София, е спрян от недоволни пътници около 18.30 ч...

„Идеята, която имахме, е действително да се създаде една транспортна компания към БДЖ за автобуси или бусчета, която в най-губещите, най-нерентабилните направления за довеждащ транспорт в БДЖ към основните спирки и гари, да бъде покрита от такъв вид транспорт. Не можем физически да го реализираме толкова бързо, ще работим поне в рамките на следващата година. До неизпълнение с договора с държавата няма да се стигне, по-скоро трябва да търсим вътрешни механизми, малко да се разредят движението, ще има някаква оптимизация, но тя трябва да стане след съгласуването на синдикат”, каза още министър Московски.

На въпрос коректна ли е цифрата от 1500 човека,които ще останат без работа, той отговори, че това е много краен вариант: „Никой не иска да се стига до този вариант, така че според мен ще намерим по-добър”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com