Молбите за помощ за наводненията в България са вече в Брюксел

18879
Молбите за помощ за наводненията в България са вече в Брюксел
Снимка: БГНЕС

Апликационните форми за помощ от ЕС заради наводненията в България през това лято са вече в Брюксел и скоро очакваме средства по линията на фонд "Европейска солидарност". Това заяви във Варна служебният премиер професор Георги Близнашки след срещата си с варненския кмет Иван Портних във връзка с щетите и мерките, взети след наводнението в "Аспарухово".

Министър-председателят обясни, че за европейската помощ вече е проверл разговор с еврокомисаря по хуманитарното сътрудничество Кристалина Георгиева и тя редовно го осведомява за развитието на въпроса, предаде БГНЕС.

Само за "Аспарухово" правителството отдели 1,8 млн. лева от предвидени допълнително 16 млн. лева за бедствията в страната от това лято. Полагаме всички възможни усилия за да преодолеем последиците от природните бедствия, надяваме се природата да се смили, заяви още Близнашки. Той отчете и проведеното Национално съвещание на МВР, както и срещата с българския патриарх Неофит.

Отделихме още 800 000 лв. за осигуряване на противоградни ракети, но това е, като ни обясниха специалистите за един пуск, посочи Близнашки и допълни, че се надява градушките и дъждовете вече да са отминали.

Припомняме, че според официални заключения на работна група от Варненския общински съвет, за наводнението има три причини – човешки фактор, обективни и субективни. Заключението сочи, че през последните 25 години има тотално бездействие на общинската и държавната власт при строителството в „Аспарухово” и нито един районен кмет във Варна не се е възползвал от общо 200 хил. лева, предвидени за почистване на отводнителни канали и дерета през тази година.

Като цяло положението с държавния бюджет е тежко, смята служебният премиер.

Причина за тежкото положение в бюджета Близнашки посочи планирането на приходите, които те са силно надценени, за да могат да се правят свободни харчения по бюджета и от тази гледна точка има надценяване на приходите с близо 2 млрд. лева. Според него към днешна дата това е много опасно, защото навлизаме в изключителна част от годината.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com