Много "против", малко "за" предложената пенсионна реформа

27202
Много "против", малко "за" предложената пенсионна реформа
Снимка: Gettyimages

Вчера в социалното министерство бяха представени официално дългоочакваните предложения за пенсионната реформа.

И синдикатите, и работодателите имат забележки по предложения вчера документ. Първите са против премахването на възможността  за ранно пенсиониране, докато вторите са недоволни от предложеното увеличаване на вноските.

Ранното пенсиониране отива в графата "ще стане, но друг път"

Обещанието на БСП да има по-ранно пенсиониране, което беше дадено преди предсрочните избори миналата година, си остава само обещание. Т...

В ефира на БНТ Николай Николов от КТ "Подкрепа" се обяви против начина на работа на Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система. Според него той е изгубил три месеца за предложения, които са могли да бъдат направени в КСНС.

КТ "Подкрепа" е против по всички точки на предложенията. Според Николов възрастта за пенсиониране е била изравнена със закон още през 2000 г. на 65,8 години. Твърдо беше подкрепена възможността за ранно пенсиониране. Това било отдушник за онези, които работят тежка работа.

Моделът на пенсионната реформа е сбъркан още от 2000 г. насам, категоричен беше синдикалистът. Допълнителните вноски на миньорите, металурзите и всичко останали, които работят тежки професии, се плащат са дадени на частни пенсионни дружества. На кого пречат те, попита Николов.

От своя страна Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) обясни, че организацията е съгласна в по-голямата си част с предложенията. Това, с което организацията не била съгласна, е увеличаването на осигуровките. Мярката щяла да доведе доказано до увеличаване на сивия сектор.

Възрастта за пенсиониране се вдига от догодина?

От догодина възрастта за пенсия най-вероятно ще бъде увеличена с 4 или 6 месеца, научи „Преса" от социални експерти. Вчера Национ...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество