Митрополит Григорий Търновски поема временно православната църква

17038
Митрополит Григорий Търновски поема временно православната църква

Сред трима митрополити ще бъде избран новия патриарх на Българската православна църква, съобщи епископ Тихон, който е председател на патриаршеския храм „Св. Александър Невски“.

Условията, на които трябва да отговаря новият патриарх, е да бъде най-малко на 50 г. и да е бил поне 5 години митрополит. Задължението да се свика нов църковно изборен патриаршески събор е на търновския митрополит Григорий. Именно пред този събор трябва да бъдат представени тримата кандидати, съобщи агенция Крос.

След кончината на Максим, главният секретар на Св. Синод трябва официално да извести всички митрополити и днес те да се съберат в София. След като тленните останки на патриарха бъдат освободени от Правителствена болница, те ще бъдат отнесени в храм „Св. Александър Невски“. Със сигурност и братските православни църкви ще изпратят представители за траурните церемонии, каза Тихон.

Той разказа, че ще запомни Максим като монах, който трудно вече може да се намери сред духовенството, с безкрайната си прецизност.

Почина патриарх Максим

Патриарх Максим е починал тази нощ в 3,50 часа, предаде Стандарт Нюз. Преди седмица негово светейшество навърши 98 години. Последните ...

"Искрено съжалявах, че през тези години той беше твърде самотен човек. Никой с изключение на най-близките му в домакинството не успя да спечели доверието му, за да има постоянна връзка с него. Никой не се постара да потърси неговия опит и мъдрост и лична душевност", каза Тихон.

Редактор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com