Митов: Парламентът ще разглежда мерки за повишаване на наказанията за трафик на хора

3458
Митов: Парламентът ще разглежда мерки за повишаване на наказанията за трафик на хора
Снимка: БГНЕС

ЕС никога няма да бъде завършен без страните от Западните Балкани. Наша отговорност е да работим с тях, да създадем среда, в която да развиваме общи транспортни, енергийни и други инфраструктурни проекти“. Това заяви в рамките на участието си в Стратегическия форум в град Блед, Словения, министър Даниел Митов, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Темата за миграцията бе сред акцентите в разговора между Митов и заместник-помощник държавният секретар на САЩ Хойт Брайън Ий. "Имаме силна гранична охрана, изграждаме и съоръжение на границата с Турция за спиране на потока нелегални мигранти. Българският парламент по инициатива на българското правителство вече е предприел мерки за повишаване на наказанията за трафик на хора и каналджийство. Сътрудничим си с всички държави в борбата с нелегалния трафик", коментира министър Митов по време на срещата.

Кораб с над 1700 бежанци пристигна в гръцкото пристанище Пирея

Кораб с 1749 бежанци на борда акостира на гръцкото пристанище Пирея. Очакват се още 2500 да пристигнат до утре, съобщава BBC. Новоприс...

Митов наблегна и върху идеята, че трябва да засили борбата с причините за засилената миграция, а не само с последствията от нея.

Първият дипломат на страната посочи, че основен приоритет за България е европейската интеграция на Западните Балкани. По думите му европейското бъдеще на тези държави би гарантирало устойчива демокрация и би ги отдалечило от възраждащите се тоталитарни и авторитарни тенденции в глобален мащаб.

Даниел Митов коментира още, че присъединяването на страните от региона в общия европейския енергиен съюз е от основно значение. В контекста на променящите се маршрути на мигрантските потоци, външният министър акцентира върху нуждата от включване на Западните Балканите в общите европейски мерки за справяне с проблема.

„Вярно е, че Европейският съюз често е обвързан с твърде тежки процедури. Но точно в тях се крият много важни истини – тези процедури са пътят за достигане на общите ценности, които ЕС споделя“, заяви Даниел Митов. Той коментира, че част от ангажиментите относно спазването на тези процедури естествено са на ЕС, но политическите елити в страните от Западните Балкани са главните отговорници за това държавите им да ги налагат и по този начин да станат част от общото европейско семейство. „Ние ще направим всичко възможно, за да им помогнем на всяко ниво. Регионалните съюзи като ПСЮИЕ също са важен фактор в случая“, обясни още външният министър.

Трудова повинност за бежанците в Белгия

Белгийски град обяви, че ще иска от бежанците да работят за хляба и подслона си. Маркдал, недалеч от Брюж, ще използва новодошлите в п...

Даниел Митов и Хойт Ий потвърдиха готовността си за утвърждаване на стратегически отношения между България и САЩ, като се обединиха около тезата, че задълбочаването на двустранните контакти трябва да продължи.

Вчера от МВР съобщиха, че по последни данни задържаните за съпричастност към противоправно превеждане на мигранти през границата са общо 243 за първото полугодие на 2015 г. От тях 84 са български граждани, 159 са чужденци. От задържаните в тези първи шест месеца като обвиняеми са били привлечени 137 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com