Министерството на отбраната ще проверява дали българско оръжие отива за Сирия

5387
Министерството на отбраната ще проверява дали българско оръжие отива за Сирия
Снимка: БГНЕС

Военният министър Николай Ненчев е разпоредил пълна проверка по информацията, че на полигона в Анево е тествано оръжие за опозицията в Сирия.

"До края на деня служба "Военна информация" трябва да докладва по случая", уточни Николай Ненчевю, цитиран от БНР.

Пострадалите американци в Анево са тествали оръжие за сирийската опозиция

Американските граждани, които пострадаха при взрива на полигона в село Анево, са тествали оръжия за доставка на сирийската опозиция, ко...

"Всичко, защото имаше сигнали, че там се използват български оръжия! Бих искал да зная откъде и как са попаднали там, но в Анево се касае за отношения между частна фирма и Департамента на САЩ, доколкото разбирам, така че наистина нямам отношение. Никога не сме имали!", подчерта той.

Вчера агенция "Ройтерс" публикува информацията, че американските граждани, които пострадаха при взрива на полигона в село Анево, са тествали оръжия за доставка на сирийската опозиция, която се бори се срещу „Ислямска държава“. В материала е цитиран и министърът на икономиката Божидар Лукарски, който обяви, че полигонът, където стана инцидентът, е бил нает от българската частна оръжейна компания „Алгънс”. Министерството обаче не е издавало разрешение на фирмата за износ или повторен износ на оръжия като гранатата, която е дефектирала.

"Има и вероятност гръцките мини, заради които гръмна заводът в Горни Лом, да бъдат върнати обратно в южната ни съседка", обяви още министърът на отбраната днес.

"Те не са частни, всъщност гръцката държава ги е предоставила на частна фирма, но водим много интензивни разговори. Всъщност разговорите се водят от страна на Външно министерство и аз лично имам основание да вярвам, че бихме могли да постигнем споразумение и да ги върнем, което би било най-чудесно, на гръцката страна", заяви Ненчев.

Изписаха пострадал при взрива край Анево

29-годишният българин, който бе приет в УМБАЛ „Свети Георги“ след като пострада при взрива на полигона на ВМЗ-Сопот в село ...

Ненчев коментира още, че до края на юни ще внесе за обсъждане в правителството предложението си за решаване на проблема с нужните на армията изтребители. Разглеждат се три варианта – да ни бъдат подарени самолети, да се закупят нови изтребители или машини втора употреба.

"Все още обсъждаме всички тези варианти. Предполагам, че в края на другата седмица най-късно ще имам окончателен отговор. Днес сутринта разговарях с началника на отбраната и имаме готовност да спазим този срок, надявам се, че дори малко по-рано", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com