Минималният месечен осигурителния доход за земеделците става 300 лв.

12180
Минималният месечен осигурителния доход за земеделците става 300 лв.
Снимка: БГНЕС

Минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрирани земеделски производители и тютюнопроизводители от 240 става 300 лева, предаде „Фокус”.

Това решиха депутатите при разглеждането на Закона за държавното обществено осигуряване между първо и второ четене.

Земеделци: Догодина българските плодове и зеленчуци ще изчезнат от пазара

През 2015 г българските плодове и зеленчуци ще изчезнат от пазара. За това алармират 11 неправителствени организации в сектор овощарств...

По-рано при дебатите относно тази точка, Дора Янкова от БСП лява България обясни, че предлагат минималният осигурителен праг за земеделски производители да се запази на 240 лева. Хасан Адемов от ДПС от своя страна също изрази подкрепа за запазване на осигурителния праг, защото през годините е имало достатъчно неясноти по статута на земеделските производители. „В момента няма единен регистър на земеделския производител в България”, подчерта той.

Менда Стоянова от ГЕРБ в изказване аргументира внесеното предложението като обясни, че със сега действащия вариант минималната пенсия, която се получава в България, е 154 лева, а от 2015 тя ще бъде около 157 лева. „За да може един човек да получи тази пенсия, той трябва да се осигурява адекватно”, коментира Стоянова.

Във връзка с промяната на предложението между първо и второ четене минималният осигурителен праг да се повиши от 240 на 420 лева, Стоянова обясни, че прекалено дълго време прага е бил задържан на 240 лева и скока от 240 на 420 лева е много голям и драстичен.

„Тази година 300 лева, а следващата на такъв размер, който да осигурява минималната работна заплата”, каза още Менда Стоянова.

ГЕРБ предлага минималният земеделски осигурителен доход да е 300 лв.

Към момента можем да обявим след разговори, че ПГ на ГЕРБ ще предложи на второ четене минималният осигурителен доход да не е 420 лева к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com