Методи Андреев: В БАБХ действа организирана престъпна група

36911
Методи Андреев: В БАБХ действа организирана престъпна група
Снимка: БГНЕС

В Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ) действа организирана престъпна група и отстраненият директор Пламен Моллов не е действал сам в упражняването на натиска върху производители. Това коментира народният представител от ГЕРБ Методи Андреев в интервю за БНР.

"Парламентарната комисия за борба с корупцията вероятно ще сезира главния прокурор", каза Андреев. "Да потърсим основания, да сезираме главния прокурор и да поискаме от прокуратурата да разследва случая. В интерес на истината, на мен ми се обадиха и други, които работят в системата и искат също да кажат информация за такива схеми, които са ги карали да изпълняват и те не са били съгласни", каза Андреев. Той призова бизнеса да покаже гражданска позиция и обяви, ако е бил подложен на подобни корупционни практики.

В момента представители на хранителния бранш разговарят с новия директор на Агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев. Той замени на поста Пламен Моллов, отстранен заради сигнали за корупция от веригата за бързо хранене "Аладин фуудс".

Миналата седмица фирмата обвини БАБХ и нейни служители в рекет и искане от тяхна страна т.нар. "такса спокойствие" в размер на 10 000 евро. След това в петък по предложение на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, министър-председателят Бойко Борисов освободи от длъжност изпълнителния директор на БАБХ проф. д-р Пламен Моллов.

Вчера от "Аладин фуудс" заявиха, че ще подадат нов сигнал в прокуратурата с искане за лична отговорност на Моллов. Днес на срещата в БАБХ веригата за бързо хранене също така трябва да представи списък със служители на агенцията, които "Аладин фуудс" уличава в корупционни практики. Според компанията съществуват мобилни екипи, които са били под прекия контрол на Пламен Моллов и които упражняват рекет върху бизнеса в цяла България.

"Аладин фуудс" по-рано е депозирала жалба в Главна дирекция на Националната полиция, отдел Корупция, където извършват разследване за превишаване правата на длъжностните лица от БАБХ под надзора на Главна прокуратура. Фирмата се е обърнала към полицията, към прокуратурата и към МЗХ, а наскоро е подала жалба и до парламентарната комисия по антикорупция.

От фирмата искат и законови промени, които да спрат възможностите на служители на БАБХ да превишават служебните си правомощия. Исканията им са подкрепени от Националната асоциация на млекопреработвателите и други фирми от бранша.

Методи Андреев: ДПС използва религията като политическо оръжие

Законопроект на ДПС, с който се иска българските имена на починалите етнически турци преди края на Възродителния процес да бъдат заличе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com