Местят Паметника на съветската армия в Димитровград?

35910
Местят Паметника на съветската армия в Димитровград?
Снимка: БГНЕС

Има много идеи за бъдещето на Паметника на съветската армия (ПСА). Една от тях предполага той да бъде преместен в Димитровград. Друга - монументът да стане част от музея на социалистическото изкуство. Това призна главният архитект на София Петър Диков в ефира на ТВ7.

В момента приключва конкурсът за бъдещето на паметника. В тази връзка архитект Диков изрази надежда той да завърши успешно, за разлика от свързаното с ремонта на паметника "1300 години България" състезание, което завърши неуспешно.

София ще има паметник на цар Самуил

Необяснимото и неудобно положение в София да няма паметник на български владетел (освен бюста на Борис III, поставен наскоро в началото...

Главният архитект на София подкрепи идеята за смяна на името на Паметника на съветската армия. Според него монументът символизира борбата с фашизма. Факт, който до голяма степен не осъзнава от хората, заради името.

Диков коментира още, че подкрепя различните флашмобове, покрай които паметникът беше оцветен. Той добави, че все пак разбира и онези, които са на мнение, че това е нещо, което не бива да се поругава.

От своя страна членът на ДСБ Стоян Михалев се обяви за преместването на ПСА в музей. Според музиканта това е паметник на лъжата и националното предстелство. Освен това под него нямало костница, която да задължава той да се намира точно в центъра на София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com