Мемориални плочи сменят паметника пред НДК

24745
Мемориални плочи сменят паметника пред НДК
Снимка: БГНЕС

Паметникът пред НДК да бъде преместен и на негово място да се възстановят мемориалните плочи на първи и шести пехотен полк. Столичните общинари се приближават към това решение, след като конкурсът за нов облик на паметника не даде резултат.

След години спорове сагата с паметника на НДК е вече е към своя край. Никой от проектите, които бяха предложени за обсъждане, не беше приет. И все пак бъдещето на паметника става все по-ясно, предаде бтв.

Местят паметника от НДК

Столичният общински съвет ще реши през октомври окончателно дали да бъде махнат паметникът „1300 г. България“ и на негово м...

14 организации вече са внесли официално предложение в общината за възстановяване на мемориалните плочи на първи и шести пехотен полк. Те са били на същото място, където сега се издигат останките от паметника „1300 години България".

Полк. Марин Калонкин и Съюзът на ветераните от войните също подкрепят идеята за възстановяване на паметните плочи.

„Нашето становище е, че в никакъв случай не бива да се противопоставят двата паметника. В този вид паметника "1300 г. България" , разбира се, не може да остане”, коментира о.з. полк. Калонкин.

Ако Столичният общински съвет приеме новата идея, инициаторите ще трябва да убедят и автора на сегашния паметник. Споровете продължиха години, а през това време от паметника останаха само арматура и няколко изпочупени от ударите на времето фигури.

Сигнал за бомба в НДК, достъпът до сградата е ограничен

Достъпът до НДК е ограничен от полицията заради сигнал за бомба в сградата, научи БТА от работещи в националния дворец. При проверката...

„Те искат да му предложат съществуващите фигури от композицията да бъдат аранжирани някъде, да речем в Южния парк. Да няма обидени в цялата тази акция”, обясни Пейо Колев от „Изгубената България”.

„Ние се разделяме по всякакви въпроси, затова каузата за възстановяването на военните паметници е кауза, която може да ни обедини. През октомври внасяме за гласуване предложението”, каза общинският съветник Николай Стоянов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com