Масови проверки на храните преди празниците

4764
Масови проверки на храните преди празниците

Близо 6 500 проверки в цялата страна са извършили инспекторите от Агенцията по храните през април. До момента няма затворени обекти, но са издадени над 50 акта за нарушения.

Само за изминалия месец от Агенцията по храните са бракувани 800 кг продукти от животински произход, без маркировка и документи за произход. Инспекторите спряха от продажба и над 20 000 яйца от Полша заради пропуски в документацията. За да не станем жертви на такива недобросъвестни търговци, специалистите съветват да четем етикетите по-внимателно, предава БНТ.

"Срокът на годност на яйцата е 28 дена от снасянето. При яйцата, тъй като те са продукти от животински произход, бързо разваляем, задължително трябва да се съхраняват правилно и задължително трябва да са от регламентиран производител с код на производителя, задължително обозначен върху яйцето, върху черупката, за да може да се извърши обратна проследяемост", обясни д-р Силвия Каменова - инспектор от БАБХ.

Според специалистите, трябва да бъдем по-внимателни и при покупката на агнешко месо за празника.

"Основното за агнешкото месо е да бъде от регламентиран производител, да има необходимите придружаващи документи, да има задължително идентификационен номер на производителя и да се съхранява правилно при температурни условия, посочени от производителя - от 0 до 4 градуса охладено и -18 за замразено агнешко месо", каза още д-р Каменова.

И през почивните дни инспекторите от агенцията по храните ще проверяват за нередности. Ако откриете нарушения, може да сигнализирате на дежурния телефон или на сайта на агенцията.

При козунаците и боята за яйца също трябва да следим за срока на годност и правилното съхранение. И накрая - най-важното е да не пазаруваме от търговци, предлагащи стоката си на улицата, а само от търговски обекти, които се проверяват всекидневно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com