"Майки срещу насилието": Ректори подкрепят чалга индустрията

24545
"Майки срещу насилието": Ректори подкрепят чалга индустрията

"Вместо да следват светлия пример на народните будители, ректори на водещи столични университети насърчават и подкрепят чалга индустрията, с което насаждат ценностите на силиконовите мутреси сред младото поколение".

Това заявяват от Гражданско сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град" в своя позиция до медиите.

От гражданското сдружение настояват ректорът на УНСС проф. Стати Статев спешно да бъде извикан на извънредно заседание на Комисията по образованието и науката в 42-то НС, за да даде обяснения през депутатите на какво основание си е позволил да издаде скандалната заповед № 1617 от 02.08 2013 г., с която разпорежда на 17 септември 2013 г. да се проведе търг за отдаване под наем на имот, публична държавна собственост, с площ 540 кв.м., за да бъде открита дискотека - бар в стол № 33 в ж.к. "Студентски град".

"Ректорското ръководство на Университета за национално и световно стопанство всъщност извърши нещо нечувано и дълбоко неморално – давайки своето съгласие и благословия за отварянето на поредната нова чалга дискотека в студентския кампус, в който, между другото, има само една единствена действаща обществена библиотека, то демонстрира, че изобщо не се интересува в каква културна и интонационна среда живее и се обучава студентската ни младеж – бъдещето на нацията", посочват от Сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град".

"Крайно време е депутатите ни да гласуват и поправките в Закона за висшето образование, които веднъж завинаги да пресекат рентиерската дейност на ректорите на държавните университети, тъй като политиката им за разкриване на нови и нови чалготеки и нощни клубове в държавни имоти в Студентски град не само усложнява и изостря криминогенната обстановка в района, но със сигурност води като резултат до опростачване и чалгализиране на младото поколение", заявяват от родителската организация.

От Сдружението ще искат скандалните търгове в УНСС за разкриване на новите дискотеки и нощни барове да бъдат незабавно отменени от Академичния съвет на висшето училище, като същевременно разчитат, че министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова ще разпореди на своя Инспекторат в МОН да извърши задълбочена проверка на какво основание ректори на столични университети продължават да отдават обекти държавна собственост под наем за чалготеки и питейни заведения. Законодателят е предоставил права на ректорите да управляват само обекти, които се ползват единствено за учебни цели и научноизследователска дейност, но не им разрешава те да трансформират материалната база на висшите училища в нощни барове и чалготеки с цел печалби от наеми, допълват майките. Още по-шокираща е и качената на сайта на УНСС заповед на ректора проф. Ст.Статев с № 2013 от 25.09.2013 г., с която той определя коя ще е фирмата наемател на новата дискотека в стол № 33 в Студентски град за срок от цели 10 години, посочват от Сдружението на майките.

"Усилията на ректора на УНСС Статев да отвори наново затворената преди година чалготека "Ориент 33" влизат в абсолютно противоречие и с обществения интерес - скандално, цинично и дълбоко неморално е, че именно ректорите на престижни столични университети са най-активни и дейни в пропагандирането и налагането на чалга културата и ориенталските кючеци", заявяват в заключение от сдружението на майките срещу насилието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com