Магистрала "Струма" трябва да е готова до 2022 г.

29277
Магистрала "Струма" трябва да е готова до 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Основни приоритети по ОП „Транспорт“ са АМ „Струма” и „Хемус“ в Южна и Северна България. Всички проекти, включени в ОП „Транспорт“, трябва да бъдат завършени и въведени в експлоатация до 2022 г. Това каза Николина Ангелкова – министър на транспорта и информационните технологии в служебния кабинет „Близнашки“, в ефира на Нова телевизия.

По думите на министър Николина Ангелкова, сред основните приоритети е завършването на ЛОТ 3 от АМ „Струма“ от Благоевград до Сандански. Той ще осигурява пряка връзка с Гърция и трябва да бъде завършен до 2020-2022 г. Тя обясни, че магистралата се намира в зона от „НАТУРА“ и поради тази причина от осемте разгледани варианта от решенията по ОВОС от 2008 г. е избран най-екологосъобразният – изграждане на тунел с дължина 15,5 км.

АПИ установи, че на магистрала "Струма" не се работи

Агенция „Пътна инфраструктура” е направила проверка на място на Лот 4 от АМ „Струма” и е установено, че на авто...

„Ние сме включили в ОП „Транспорт“ довършването на автомагистралата тунелен вариант, тъй като вече имаме одобрена апликационна форма за ЛОТ 1, 2 и 4 и планирането на ЛОТ 3 от Европейската комисия, която в момента се изпълнява и е на стойност около 578 милиона евро“, обясни Ангелкова.

ЛОТ 4 на АМ „Струма” от друга страна е квалифициран като „високорисков“ и Агенция „Пътна инфраструктура”, която е бенефициент по проекта, прави редовни проверки по искане на транспортното министерство, обясни служебният транспортен министър. Последната направена от АПИ проверка показа, че дейностите в участъка са замразени.

„Поставено е условие за пълна мобилизация и промяна на строително-технологичната програма. Проектът до момента е изпълнен на 55%. Факт е, че по проекта не се работи. Нямаме реални доказателства, че ще бъде завършен в срок”, добави министър Ангелкова.

АМ "Струма" е в застой

Строителството на магистралата до Гърция е в пълен застой в участъка преди границата. Агенция "Пътна инфраструктура" обмисля прекратява...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество