МВнР и чужди дипломати събраха дарения за бежанците

36598
МВнР и чужди дипломати събраха дарения за бежанците
Снимка: БГНЕС

Вещи и материали от първа необходимост за бежанците от Сирия събраха в кампания МВнР и чужди дипломати в София. Церемония по предаването на събраните в кампанията на МВнР помощи за семействата на засегнатите от конфликта в Сирия бежанци, потърсили убежище в България, се състоя днес в Министерството на външните работи.

В резултат на кампанията Министерството на външните работи успя да събере и предаде на БЧК и ДАБ над 300 пакета с бебешки, детски, дамски и мъжки дрехи и обувки, над 10 пакета детски играчки, около 100 пакета с възглавници, завивки и спално бельо, над 50 пакета памперси, бебешки храни и хигиенни материали, както и значително количество пакетирани храни, в основната си част предоставени от посолствата на арабските държави в София.

Главният секретар на МВнР посланик Лъчезар Петков предаде събраните дарения от името на министерството на председателя на БЧК Христо Григоров и на председателя на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев. В присъствието на посланици на няколко арабски държави, акредитирани в София и обединени от доайена на Дипломатическия корпус и посланик на Палестинската автономна власт д-р Ахмед Ал Мадбух, бяха предоставени два товарни автомобила с пакетирани храни и хигиенни материали.

Кампанията на МВнР възникна по инициатива на служителите в дипломатическото ведомство. Водени от съпричастността си към съдбите на бежанските семейства и от желанието да подкрепят институциите в усилията им за справяне с кризисната ситуация, в нея се включиха почти всички дипломати. В активна координация с БЧК и ДАБ бяха събрани вещи и материали от належаща необходимост за бежанците в новосъздадените Регистрационно-приемателни центрове в кв. Враждебна и в кв. Военна рампа, предаде КРОСС.

Покана да се включат в дарителската кампания, организирана от дипломатическото ведомство, беше отправена и към всички акредитирани в София мисии. Посолствата на Ватикана, Судан, Босна и Херцеговина, Беларус, Япония, Кувейт, Италия и Полша, както и тези на повечето арабски държави, откликнаха до момента, като събирането на дарения продължава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com