МВР търси да назначи 1700 полицаи

51164
МВР търси да назначи 1700 полицаи
Снимка: БГНЕС

Министерството на вътрешните работи иска увеличение на щата с 1700 нови бройки. Според мотивите на ресорния министър Йордан Бакалов само така министерството ще може да изпълнява основните си функции - охрана на обществения ред и противодействие на престъпността.

През последните четири години щатът е намаляван 7 пъти. Така от 61 700 през 2010 г. до тази година щатът на МВР е свит до 49 500 е записано в проектопостановлението, пише в. "Сега" в утрешния си брой.

8 хил. полицаи мобилизира МВР за борба с войната по пътищата

Със заповед на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров 8000 полицаи излизат на пътя да контролират движението, за да бъде прекратена ...

"Посоченото съкращаване на числеността се извършваше в период на постоянно усложняване на оперативната обстановка както по линия на противодействие на престъпността като цяло, в това число и засиления миграционен натиск, така и по линия на защитата при бедствия", пише Бакалов. Според него с увеличение на щатната бройка ще се внесе баланс, "който да позволи ефективно и ефикасно изпълнение на основните дейности".

Въпреки че се иска увеличение на щата, в доклада се посочва, че това няма да окаже въздействие върху бюджета. От МВР обясниха, че бройките наистина не са реално обезпечени, т.е. кухи са, и в най-добрия случай няма да бъдат заети месеци наред. "Има дирекции, които имат свободни щатове, но и такива, които са сведени до санитарния минимум", заявиха оттам. Идеята на увеличението била да има възможност хора да се местят от една в друга дирекция по-лесно и така да се постигне по-добро разпределение на човешкия ресурс.

Бакалов е първият министър през последните четири години, който говори за назначаване на повече служители, вместо обратното. Съкращенията започнаха при Цветан Цветанов, когато ведомството се отказа от около 3 хил. незаети щатни бройки. Бившият министър Цветлин Йовчев говореше за 15% съкращения в администрацията. В замяна той обеща увеличение на заплатите на полицаите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com