МВР ще продължи да охранява паметника Шипка до март догодина

14546
МВР ще продължи да охранява паметника Шипка до март догодина

Правителството реши охраната на Националния музей „Шипка – Бузлуджа”, Националния исторически музей и Националната галерия за чуждестранно изкуство да продължи да се осъществява от Министерството на вътрешните работи в рамките на определената му обща численост и бюджет. Информацията съобщиха от правителствената информационна служба.

Решението на Министерския съвет гарантира охраната на трите държавни културни института до 31 март 2015 г. Този срок дава възможност Министерство на културата да създаде необходимата организация за планиране и осигуряване на средства по бюджета за 2015 г. и за провеждане на процедурата за обществена поръчка и сключване договор за охрана.

Паметникът "Шипка" остава без охрана?

Един от емблематичните паметници у нас - този на връх Шипка, може да остане без охрана. Причината са финансови затруднения на МВР, съоб...

Преди две седмици директорът на парк-музей "Шипка" обяви, че паметникът остава без охрана, тъй като вече не се води стратегически обект за МВР.

С акта на кабинета се разрешава проблем, възникнал след влизането в сила на 1 юли т. г. на новия Закон за МВР. В него са изброени обектите, които вътрешното ведомство може да охранява, но след сключването на договори. В бюджета на Министерството на културата за 2014 г. обаче не са предвидени средства за такава дейност и не съществуват резерви, които да позволят осигуряването на необходимия финансов ресурс.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com