МВР: На границата няма недопуснати бежанци

12636
МВР: На границата няма недопуснати бежанци
Снимка: БГНЕС

На граничните пунктове няма случаи на недопуснати в България чужденци, които се нуждаят от закрила, съобщиха от МВР.

"Служителите на Главна дирекция „Гранична полиция" предприемат незабавни действия по процедурите за предоставяне на статут, съгласно българското законодателство, спрямо всички граждани на трети страни, потърсили закрила. Всички български гранични контролно-пропускателни пунктове са достъпни 24 часа в денонощието. Всеки чужденец може да заяви пред служителите от ГДГП, че иска да получи закрила в България и да получи достатъчно информация за правата си", напомниха от силовото министерство реда за търсене на закрила на границата. До момента няма случаи на недопуснати в страната ни хора, които се нуждаят от закрила, категорични са те.

Нищо ново - в Агенцията по бежанците "потънали" 66% от парите

Две трети от парите за бежанците са потънали, а едва 256 души са били включени в програмата за интеграция, като повечето не са я и за...

На 27 януари около 17 часа на ГКПП-Капитан Андреево българска гражданка е заявила, че на ГКПП-Капъкуле турските гранични власти не желаят да пропуснат група сирийски граждани, желаещи да потърсят международна закрила в Република България. Началникът на смяната на пункта е обяснил на гражданката, че българските гранични власти нямат никакви правомощия на турска територия. Ако въпросните лица пристигнат на българския граничен пункт и заявят желание за предоставяне на закрила на територията на страната ни, те незабавно ще бъдат предадени на регистрационен приемателен център на Държавната агенция за бежанци, която е компетентният орган за предоставяне на закрила.

Служителите на Гранична полиция спазват принципа за забрана за връщане (non-refoulement), залегнал в Хартата на основните права на Европейския съюз, Договора за функционирането на Европейския съюз, Конвенцията на ООН за статута на бежанците, Кодекса на шенгенските граници и други актове от вторичното законодателство на ЕС, се казва в съобщението на МВР.

Както служителите, работещи на граничните пунктове, така и полицаите, отговарящи за наблюдението на зелената граница, са обучени по въпросите, свързани с предоставянето на убежището и основните права на човека. С подкрепата на Върховния комисар на ООН за бежанците, Българския Хелзинкски комитет, Българския червен кръст и Държавната агенция за бежанците ежегодно се провеждат обучения на теми "Достъп до територия и производство за предоставяне на бежански статут в България" и "Уязвими групи". С цел гарантиране на спазването на принципа за забрана за връщане на всички гранични пунктове са изпратени указания, свързани с начините за подаване на молба за закрила в България. На всяко автоматизирано работно място за извършване на паспортен контрол в електронен вариант се намират конкретните стъпки по обработката на лица, търсещи закрила пред служители на ГКПП.

С оглед информираността на чужденците, които се нуждаят от закрила, със съдействието на представителството на ВКБООН в България е създадена практика на граничните контролно-пропускателни пунктове да се поставят информационни табла с брошури, преведени на английски, френски, арабски, пущу и фарси, съдържащи информация за правата на чуждите граждани, търсещи закрила.

Общините с бежанци ще получат субсидии за инфраструктура

Сериозни субсидии ще има за общините, които имат на територията си бежански центрове, както и за тези, които изпълняват интеграционни п...

През 2014 г. 353 чужденци са потърсили закрила на ГКПП. От тях 347 са граждани на Сирия (203 възрастни и 144 деца), двама - граждани на Афганистан и по един на Ирак, Иран, Йордания и Армения. От началото на 2015 г. 43 граждани на Сирия са потърсили закрила на ГКПП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com