МВР: Данните от протестите са приблизителни

29244
МВР: Данните от протестите са приблизителни
Снимка: Фейсбук

След днешния „сблъсък" на партийни митинги в София и Пловдив, от пресцентъра на МВР разпространиха „допълнителна информация" за числеността на присъстващите на двете събития. Съобщението е в отговор най-вече на критиките от страна на ГЕРБ, които обявиха силовото ведомство за „пресцентър на БСП и ДПС".

„Цитираните данни за числеността на проведените на 16 ноември мероприятия на политически сили са приблизителни. Те са изчислявани на база параметрите на мястото, където се е състояла проявата и на „гъстотата" на събралите се граждани", се уточнява най-напред в съобщението на МВР.

Расате: Гражданските патрули продължават от понеделник

В понеделник ще продължим с гражданските патрули в столицата, заяви Боян Расате от Съюз на българите "Национално Единство" пред БНТ. Т...

След упрека от страна на формацията на Бойко Борисов, която играе ролята на парламентарна опозиция, че „МВР ни кара да не вярваме на очите си", от министерството излизат с подробно пространствено описание на множествата в София и Пловдив и посочват метода на изчисление на броя на присъствалите на митингите.

Първо по ред е обяснението „за мероприятието на две политически сили в центъра на София".

„Пространството от сцената, издигната на Орлов мост, до мантинелата, която разделя платната в двете посоки, е с ширина 28 метра. Разстоянието от сцената до мантинелата е 250 метра, което прави обща площ от 7 000 квадратни метра. Разстоянието от началото на мантинелата до края на Полиграфическия комбинат е 450 метра. Ширината на платната в двете посоки е общо 21 метра, което прави 9 450 кв.метра. В платната на вход за центъра е имало събрали се граждани до бившия ресторант „Феята". Дължината на този участък (от Полиграфическия комбинат нагоре) е 400 метра, а ширината - 10 метра, което прави общо 4 000 кв. м. Общата квадратура е 20 450 квадратни метра, като в последния район гъстотата е била по-малка", сочи описанието на пресцентъра на МВР.

От там подчертават, че общият брой „50 000 граждани" е определен „на база досегашния опит в преценката на броя на присъстващи граждани в района на масови мероприятия.

Ученици излизат на протест под мотото "Аз оставам в България"

Съюзът на учениците в България (СУБ) организират в неделя шествие под мотото "Аз оставам в България", съобщиха от Съюза на учениците в ...

На същото основание участниците в „мероприятието на политическа сила в центъра на Пловдив" - митинга на ГЕРБ, са преброени на около 15 000 души.

И в този случай е приложено подробно описание на пространството. „Периметърът на площад „Централен", изключвайки мястото на сцената и шадраван „Спиралата", оформя правоъгълник с размери 110х60 метра с обща квадратура 6 600 кв. м. Продължението на площад „Централен" в северна посока, заключено между „Цар Симеоновата градина" и западната стена на Централна поща, до бившата Руска книжарница, оформя периметър от 960 кв. м. Общата квадратура на обособения сектор за присъстващи на протеста граждани е 7 560 кв. м., като в последния район тяхното присъствие е било по-слабо", отчитат от МВР.

В обяснението на МВР отсъства отговор на въпроса за оценката на броя участници в един от най-мащабните антиправителствени протести - този на 7 юли, 24-я ден от началото на демонстрациите на недоволните от кабинета „Орешарски" граждани. Въпреки че бяха изпълнили пространството от Орлов мост до Плиска, МВР тогава ги преброи до „около 3000 души".

Снимка: Архив

Платена от политиците с парите на данъкоплатците бутафория

Събота, 16 ноември, 2013 година. България стана свидетел на поредната бутафория. Платена с парите на тези, които най-много квичат, че 1...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com